67 gripna vid Hess-marsch

Publicerad 2003-08-17
Det var enligt officiella källor 2600 - men enligt nazisterna själva 4000 - deltagare, däribland svenskar, som på lördagen, den 16 augusti, besökte Rudolf Hess grav i den tyska småstaden Wunsiedel. Trots att lokala myndigheter förbjudit samlingen gav författningsdomstolen klartecken att hylla Hitlers ställföreträdare som dog för 16 år sedan.

Förutom högerextremisterna fanns 1000 poliser och 500 motdemonstranter på plats. Sammanlagt greps 67 nazister för vapeninnehav, förbjudna symboler eller för att ha varit maskerade, vilket enligt tysk lag är olagligt i sådana sammanhang.

Wunsiedels befolkning hade bildat en aktionsgrupp mot högerradikalism ("Bürgerinitiative
gegen Rechtsradikalismus"), som tillsammans med olika vänstergrupper försökte hindra nazisternas marsch. De hölls dock isär av polisen som förhindrade sammandrabbningar mellan grupperna.

Det är inte första gången den lilla bayerska staden fylls med uniformerade och flaggbärande högerextremister. De luttrade invånarna dras med samma spökliknande skådespel varje år vid detta datum.


Rudolf Hess, som var Hitlers ställföreträdare, avled 1987 efter att ha suttit fängslad sedan han 1941 på eget bevåg flugit till Skottland för att försöka sluta fred med Storbritannien.
Hess dömdes till livstids fängelse i Nürnberg-rättegången efter kriget, och satt sedan till sin död i Spandaufängelset utanför Berlin.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA