67 gripna vid Hess-marsch

Publicerad 2003-08-17
Det var enligt officiella källor 2600 - men enligt nazisterna själva 4000 - deltagare, däribland svenskar, som på lördagen, den 16 augusti, besökte Rudolf Hess grav i den tyska småstaden Wunsiedel. Trots att lokala myndigheter förbjudit samlingen gav författningsdomstolen klartecken att hylla Hitlers ställföreträdare som dog för 16 år sedan.

Förutom högerextremisterna fanns 1000 poliser och 500 motdemonstranter på plats. Sammanlagt greps 67 nazister för vapeninnehav, förbjudna symboler eller för att ha varit maskerade, vilket enligt tysk lag är olagligt i sådana sammanhang.

Wunsiedels befolkning hade bildat en aktionsgrupp mot högerradikalism ("Bürgerinitiative
gegen Rechtsradikalismus"), som tillsammans med olika vänstergrupper försökte hindra nazisternas marsch. De hölls dock isär av polisen som förhindrade sammandrabbningar mellan grupperna.

Det är inte första gången den lilla bayerska staden fylls med uniformerade och flaggbärande högerextremister. De luttrade invånarna dras med samma spökliknande skådespel varje år vid detta datum.


Rudolf Hess, som var Hitlers ställföreträdare, avled 1987 efter att ha suttit fängslad sedan han 1941 på eget bevåg flugit till Skottland för att försöka sluta fred med Storbritannien.
Hess dömdes till livstids fängelse i Nürnberg-rättegången efter kriget, och satt sedan till sin död i Spandaufängelset utanför Berlin.
Expo

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro