”En ren nazistfest”

Publicerad 2003-08-21
Helgen den 8-9 augusti arrangerade Kuggnäs Motorgård en omdebatterad musikfest. Polisen i Sörmland har rapporterat att det var en lugn tillställning och att man inte sett några nazisthälsningar. Enligt polisen i Sörmland lockade festen främst motorburen ungdom. Stockholmspolisen som också närvarade vid det stora arrangemanget är av en helt annan åsikt. I en intern hemlig rapport som Södermanlands Nyheter tagit del av skriver en spanare att ”Det kunde omgående konstateras att i stort sett alla festdeltagare var av typ höger”. ”Av motorentusiaster syntes inte mycket till”.

En centralt placerad poliskälla säger det rakt ut.

- Det var en nazistkonsert.

Beskrivningarna för festen på Kuggnäs går således brett isär. Sörmlandspolisen menar att det gick lugnt till medan Stockholmspolisen i sina spaningsrapporter skriver att det var en samling för högerextremister. SN:s poliskälla säger att Sörmland är ett öppet fält för högerextremister.

– Det är intressant att de här vit makt-människorna väljer att vara just i Sörmland och att Sörmlandspolisen har den attityden till det. Det är ett egendomligt samband. Jag har förstått att säkerhetspolisen i alla fall tidigare inte har tyckt att Sörmland har legat i framkant bland landets polismyndigheter när det gäller att prioritera rasistisk och främlingsfientlig brottslighet.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro