Aftonbladet frias

Publicerad 2003-08-21

Justitiekanslern Göran Lambertz väljer att inte gå vidare med frågan om Aftonbladet gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp då de spred en bild på två män som gjorde Hitlerhälsning framför en frilansfotograf.

Det var vid den omtalade Kuggnäsfesten utanför Nyköping som en frilansfotograf pratade med två unga män och fick dem att ställa upp på en bild och samtidigt göra hitlerhälsning. Polisen på plats gjorde bedömningen att det var en solklart arrangerad bild och ingrep därför inte. En polisanmälan lämnades dock in i samband med att bilden publicerades i Aftonbladet. Kammaråklagare Michael Forsberg ansåg dock inte heller att de två männen gjort sig skyldiga till något brott, men ansåg att JK borde pröva om inte Aftonbladet var det.

– Då jag har jobbat som så kallad rasiståklagare med speciell fokus på frågor kring hets mot folkgrupp så gjorde jag bedömningen att männen som gjorde Hitlerhälsningen inte bröt mot någon lag då spridningen var så liten. Då väcks frågan om inte Aftonbladet gör sig skyldiga för hets mot folkgrupp då de sprider bilden till en större grupp.

Justitiekanslern har i dag tagit beslutet att inte gå vidare med ärendet med förklaringen att det framgår ”att bilden publicerades för att illustrera innehållet i en nyhetsartikel om händelserna vid den aktuella musikfesten.”

Justitiekanslerna menar att det mot bakgrund av sammanhanget som bilden förekommit står ”helt klart att bilden inte innefattar hets mot folkgrupp. Det gäller oavsett om den är arrangerad eller inte.”
Richard Slätt

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA