Aftonbladet frias

Publicerad 2003-08-21

Justitiekanslern Göran Lambertz väljer att inte gå vidare med frågan om Aftonbladet gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp då de spred en bild på två män som gjorde Hitlerhälsning framför en frilansfotograf.

Det var vid den omtalade Kuggnäsfesten utanför Nyköping som en frilansfotograf pratade med två unga män och fick dem att ställa upp på en bild och samtidigt göra hitlerhälsning. Polisen på plats gjorde bedömningen att det var en solklart arrangerad bild och ingrep därför inte. En polisanmälan lämnades dock in i samband med att bilden publicerades i Aftonbladet. Kammaråklagare Michael Forsberg ansåg dock inte heller att de två männen gjort sig skyldiga till något brott, men ansåg att JK borde pröva om inte Aftonbladet var det.

– Då jag har jobbat som så kallad rasiståklagare med speciell fokus på frågor kring hets mot folkgrupp så gjorde jag bedömningen att männen som gjorde Hitlerhälsningen inte bröt mot någon lag då spridningen var så liten. Då väcks frågan om inte Aftonbladet gör sig skyldiga för hets mot folkgrupp då de sprider bilden till en större grupp.

Justitiekanslern har i dag tagit beslutet att inte gå vidare med ärendet med förklaringen att det framgår ”att bilden publicerades för att illustrera innehållet i en nyhetsartikel om händelserna vid den aktuella musikfesten.”

Justitiekanslerna menar att det mot bakgrund av sammanhanget som bilden förekommit står ”helt klart att bilden inte innefattar hets mot folkgrupp. Det gäller oavsett om den är arrangerad eller inte.”
Richard Slätt

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro