Alla partier utom ett tar avstånd mot rasism i Motala

Publicerad 2003-12-03

Sju av Motala kommuns totalt åtta fullmäktigepartier gör gemensam sak mot rasismen och nazism i kommunen. I ett upprop går gruppledarna för partierna ut gemensamt för att motverka och uppmärksamma angrepp mot demokratin. Men det åttonde partiet, Sveriges pensionärers intresseparti (SPI), står utanför överenskommelsen. Det skriver Östgötacorrespondenten.

- Upprinnelsen är ett antal upprepade incidenter bland annat mot våra lokaler där man brutit sig in och målat hakkors på väggen och slagit sönder rutor, säger vänsterpartiets gruppledare Peter Karlberg till tidningen.

I uppropet skriver politikerna bland annat att

"Av och till förekommer i Motala angrepp från främlingsfientliga och nazistanknutna grupper. Angreppen kan bestå i illegala främlingsfientliga och rasistiska budskap på klisterlappar och affischer som stadens fönster och väggar smetas fulla av"

Sveriges pensionärers intresseparti ansåg att uppropet också skulle ta upp vänstergruppers aktiviteter. De övriga partierna ansåg att ett sådant tillägg skulle ta udden ur uppropet och det aktuella problemet i kommunen. Därför finns partiet nu inte med bland de undertecknade parterna.

- Vi har ju inte sagt nej men ville göra ett tillägg och ta med andra skadegörelsegrupper som bråkar och är besvärliga, säger SPI-ordföranden Anna-Lisa Hagenborg till Östgötacorrespondenten.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA