Alla partier utom ett tar avstånd mot rasism i Motala

Publicerad 2003-12-03

Sju av Motala kommuns totalt åtta fullmäktigepartier gör gemensam sak mot rasismen och nazism i kommunen. I ett upprop går gruppledarna för partierna ut gemensamt för att motverka och uppmärksamma angrepp mot demokratin. Men det åttonde partiet, Sveriges pensionärers intresseparti (SPI), står utanför överenskommelsen. Det skriver Östgötacorrespondenten.

- Upprinnelsen är ett antal upprepade incidenter bland annat mot våra lokaler där man brutit sig in och målat hakkors på väggen och slagit sönder rutor, säger vänsterpartiets gruppledare Peter Karlberg till tidningen.

I uppropet skriver politikerna bland annat att

"Av och till förekommer i Motala angrepp från främlingsfientliga och nazistanknutna grupper. Angreppen kan bestå i illegala främlingsfientliga och rasistiska budskap på klisterlappar och affischer som stadens fönster och väggar smetas fulla av"

Sveriges pensionärers intresseparti ansåg att uppropet också skulle ta upp vänstergruppers aktiviteter. De övriga partierna ansåg att ett sådant tillägg skulle ta udden ur uppropet och det aktuella problemet i kommunen. Därför finns partiet nu inte med bland de undertecknade parterna.

- Vi har ju inte sagt nej men ville göra ett tillägg och ta med andra skadegörelsegrupper som bråkar och är besvärliga, säger SPI-ordföranden Anna-Lisa Hagenborg till Östgötacorrespondenten.
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro