Amnesty anklagar USA för rasistiska domar

Publicerad 2003-04-24
Amnesty International anser att USA hanterar dödsdomar och avrättningar rasistiskt. Amnesty har granskat alla avrättningar som skett i USA de senaste 25 åren. I granskningen framkommer att de som döms för mord på en vit person i högre utsträckning avrättas än de som döms för mord på en svart person. Trots att det sker ungefär lika många mord på vita som på svarta.

Amnestys granskning visar att 80 procent av dem som avrättas har dömts för mord på vita. Dessutom är svarta överrepresenterade bland de som avrättas.

Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet, ansvarar för en granskning av det svenska rättsväsendet ur ett diskrimineringsperspektiv. Två delrapporter har redan publicerats. Studien antas vara genomförd 2004.

Cecilia Englund

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro