Amnesty anklagar USA för rasistiska domar

Publicerad 2003-04-24
Amnesty International anser att USA hanterar dödsdomar och avrättningar rasistiskt. Amnesty har granskat alla avrättningar som skett i USA de senaste 25 åren. I granskningen framkommer att de som döms för mord på en vit person i högre utsträckning avrättas än de som döms för mord på en svart person. Trots att det sker ungefär lika många mord på vita som på svarta.

Amnestys granskning visar att 80 procent av dem som avrättas har dömts för mord på vita. Dessutom är svarta överrepresenterade bland de som avrättas.

Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet, ansvarar för en granskning av det svenska rättsväsendet ur ett diskrimineringsperspektiv. Två delrapporter har redan publicerats. Studien antas vara genomförd 2004.

Cecilia Englund

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA