Antisemitismen ökar i Storbritannien

Publicerad 2003-05-05

Antalet rapporterade fall av antisemitiska utfall mot judiska församlingar och enskilda judar i Storbritannien har ökat med 75 procent under det första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året.

De brittisk-judiska församlingarnas säkerhetssektion, som samlat in uppgifterna, säger att 43 procent av de inrapporterade fallen härrör från mars månad. Det är de högsta siffrorna på elva år.

Kriget i Irak gav bränsle åt antisemitism eftersom olika grupper över hela den politiska skalan påstod att kriget utkämpades för "sionistiska" intressen, sa en representant för säkerhetssektionen i ett uttalande. Han menade vidare att antikrigsrörelsen konsekvent hade kopplat samman frågor kring Irak med händelser i Israel och Palestina.

Samtidigt har frågan också fått aktualitet i det brittiska parlamentet då Tam Dalyell, parlamentsledamot för Labour, anklagade premiärminister Tony Blair för att vara "under otillbörligt inflytande av en kabal av judiska rådgivare", vilket the Telegraph rapporterade om i söndags. (Ordet "kabal" syftar på en hemlig sammansvärjning och kommer av "kabbala" som är namnet på den judiska mysticismen.)

Dalyells uttalande var en parafras på den amerikanske högerextremisten Patrick Buchanan. Han gjorde nyligen ett liknande uttalande och kallade en grupp rådgivare kring president Bush - av vilka flera var judar - för "en kabal av polemiker och offentliga ämbetsmän som försöker fånga in vårt land i ett krig som inte är i Amerikas intresse".
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA