Antisemitismen ökar i Storbritannien

Publicerad 2003-05-05

Antalet rapporterade fall av antisemitiska utfall mot judiska församlingar och enskilda judar i Storbritannien har ökat med 75 procent under det första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året.

De brittisk-judiska församlingarnas säkerhetssektion, som samlat in uppgifterna, säger att 43 procent av de inrapporterade fallen härrör från mars månad. Det är de högsta siffrorna på elva år.

Kriget i Irak gav bränsle åt antisemitism eftersom olika grupper över hela den politiska skalan påstod att kriget utkämpades för "sionistiska" intressen, sa en representant för säkerhetssektionen i ett uttalande. Han menade vidare att antikrigsrörelsen konsekvent hade kopplat samman frågor kring Irak med händelser i Israel och Palestina.

Samtidigt har frågan också fått aktualitet i det brittiska parlamentet då Tam Dalyell, parlamentsledamot för Labour, anklagade premiärminister Tony Blair för att vara "under otillbörligt inflytande av en kabal av judiska rådgivare", vilket the Telegraph rapporterade om i söndags. (Ordet "kabal" syftar på en hemlig sammansvärjning och kommer av "kabbala" som är namnet på den judiska mysticismen.)

Dalyells uttalande var en parafras på den amerikanske högerextremisten Patrick Buchanan. Han gjorde nyligen ett liknande uttalande och kallade en grupp rådgivare kring president Bush - av vilka flera var judar - för "en kabal av polemiker och offentliga ämbetsmän som försöker fånga in vårt land i ett krig som inte är i Amerikas intresse".
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro