Ärleskog frikänns

Publicerad 2003-10-14

Två av ledarna för Nationalsocialistisk Front har stått åtalade för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. I går kom domen i ansvarsfrågan som varit kontroversiell. Karlskrona Tingsrätt låter rättegången gå vidare mot Björn Björkqvist men friar Anders Ärleskog.

Åtalet gäller tre bilder som NSF haft publicerade på sin hemsida. Det rör sig om två hakkors och en karikatyr som man misstänker föreställer en jude. För två veckor sedan hölls huvudförhandling i ansvarsfrågan. Rättegångar av det här slaget skiljer sig från en vanlig förhandling. Först en i ansvarsfrågan och därefter en i brottsfrågan.

Kontroversiellt åtala två


Justitiekanslerna har valt att åtala både den tidigare propagandachefen Björn Björkqvist och ekonomiansvarige Anders Ärleskog. Något liknande åtal har tidigare aldrig gjorts. Rätten bedömde också att det inte var rimligt och Ärleskog friades helt. Anledningen till JK:s handlande var att man menade att Ärleskog var ansvarig för hemsidan eftersom han stod för utbetalningarna för hemsidan och därmed hade möjlighet att stänga ned sidan.

Rätten tyckte inte att Björkqvists invändningar i tingsrätten stod i vägen för en rättegång i brottsfrågan. Rättegångsdatum har inte satts ännu.
Richard Slätt

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro