Ärleskog frikänns

Publicerad 2003-10-14

Två av ledarna för Nationalsocialistisk Front har stått åtalade för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. I går kom domen i ansvarsfrågan som varit kontroversiell. Karlskrona Tingsrätt låter rättegången gå vidare mot Björn Björkqvist men friar Anders Ärleskog.

Åtalet gäller tre bilder som NSF haft publicerade på sin hemsida. Det rör sig om två hakkors och en karikatyr som man misstänker föreställer en jude. För två veckor sedan hölls huvudförhandling i ansvarsfrågan. Rättegångar av det här slaget skiljer sig från en vanlig förhandling. Först en i ansvarsfrågan och därefter en i brottsfrågan.

Kontroversiellt åtala två


Justitiekanslerna har valt att åtala både den tidigare propagandachefen Björn Björkqvist och ekonomiansvarige Anders Ärleskog. Något liknande åtal har tidigare aldrig gjorts. Rätten bedömde också att det inte var rimligt och Ärleskog friades helt. Anledningen till JK:s handlande var att man menade att Ärleskog var ansvarig för hemsidan eftersom han stod för utbetalningarna för hemsidan och därmed hade möjlighet att stänga ned sidan.

Rätten tyckte inte att Björkqvists invändningar i tingsrätten stod i vägen för en rättegång i brottsfrågan. Rättegångsdatum har inte satts ännu.
Richard Slätt

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA