Åtal för mutbrott

Publicerad 2003-07-04
En 44-årig handläggare på Migrationsverket åtalas tillsammans med två medhjälpare för att ha sålt svenska medborgarskap till kriminella. Han åtalas för grovt tjänstefel och mutbrott. Det är första gången ett sådant åtal väcks i Sverige.

Det var under 2001 som Migrationsverket fattade misstankar mot 44-åringen sedan en utländsk medborgare fått svenskt medborgarskap trots att han hade dömts för brott. Under utredningen riktades misstankarna mot 44-åringen och en äldre beslutsfattare som sedan dess avlidit.

Enligt utredningen ska ett drygt dussintal kriminella på detta sätt ha lyckats ”köpa” svenskt medborgarskap trots att de enligt alla normala regler skulle ha fått avslag. Enligt åtalet ska 13 personer på detta sätt ha lyckats skaffa svenskt medborgarskap. Från Migrationsverket ser man mycket allvarligt på det inträffade.

– Det går naturligtvis aldrig att helt gardera sig mot den här sortens händelser, säger informationschef Marie Andersson på Migrationsverket.

– Det är första gången en handläggare på Migrationsverket åtalas för bestickning i samband med medborgarskapsfrågor. Brottslingar försöker naturligtvis alltid hitta kryphål i regelverket.
Stieg Larsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA