Åtal för mutbrott

Publicerad 2003-07-04
En 44-årig handläggare på Migrationsverket åtalas tillsammans med två medhjälpare för att ha sålt svenska medborgarskap till kriminella. Han åtalas för grovt tjänstefel och mutbrott. Det är första gången ett sådant åtal väcks i Sverige.

Det var under 2001 som Migrationsverket fattade misstankar mot 44-åringen sedan en utländsk medborgare fått svenskt medborgarskap trots att han hade dömts för brott. Under utredningen riktades misstankarna mot 44-åringen och en äldre beslutsfattare som sedan dess avlidit.

Enligt utredningen ska ett drygt dussintal kriminella på detta sätt ha lyckats ”köpa” svenskt medborgarskap trots att de enligt alla normala regler skulle ha fått avslag. Enligt åtalet ska 13 personer på detta sätt ha lyckats skaffa svenskt medborgarskap. Från Migrationsverket ser man mycket allvarligt på det inträffade.

– Det går naturligtvis aldrig att helt gardera sig mot den här sortens händelser, säger informationschef Marie Andersson på Migrationsverket.

– Det är första gången en handläggare på Migrationsverket åtalas för bestickning i samband med medborgarskapsfrågor. Brottslingar försöker naturligtvis alltid hitta kryphål i regelverket.
Stieg Larsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro