Åtal mot bombnazist

Publicerad 2003-06-17

Den 23-årige man från Smedjebacken som greps i april har i dag åtalats vid Karlstads tingsrätt, misstänkt för förberedelse till mord.

23-åringen greps tillsammans med en 30-årig känd nazist. Vid en husrannasakan hittades en sprängladdning i en videokassett. Bomben var försåtsminerad och skulle ha utlösts om någon dragit ut kassetten ur fodralet.

Åklagaren hävdar att bomben skulle användas för att döda en annan person. Utredningen har inte namngivit vem som var det tilltänkta offret men vid flera tillfällen har det spekulerats om olika myndighetspersoner eller antirasister.

23-åringen är tidigare dömd för en uppmärksammad vapenstöld för tre år sedan. Han tillhör kretsen kring det så kallade Ariska Brödraskapet.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro