Björkqvist frias för HMF

Publicerad 2003-09-11

Nationalsocialistisk fronts före detta propagandachef döms för brott mot ordningslagen men frias för hets mot folkgrupp.
Björn Björkqvist är sedan tidigare dömd för brott mot lagen om hets mot folkgrupp vid fyra tillfällen och ska inom kort påbörja ett kortare fängelsestraff efter att ha skrivit ett nedsättande förord till den antisemitiska skriften Judefrågan.

Domen som tillkännagavs i dag rörde en demonstration som NSF genomförde i Borås den 5 oktober 2002. Demonstrationen hade inget tillstånd och det är därför som Björkqvist nu döms för brott mot ordningslagen.
Vid demonstrationen höll Björkqvist ett tal som han själv i rätten beskrev som oförberett och med ”idel floskler”.

Rättegången skulle hållits i Borås tingsrätt under våren, men flyttades till Göteborgs tingsrätts säkerhetssal av rädsla för konfrontationer mellan rivaliserande grupper.

Ett 40-tal svartklädda autonoma vänsterungdomar dök också mycket riktigt upp på rättegången, men allt gick lugnt till.

Vid bedömning av brott mot lagen om hets mot folkgrupp har man tidigare tittat på varje enskilt uttalande. Åklagaren i det aktuella fallet ville dock driva det ett steg längre och menade att sammanhanget var försvårande. Vid demonstrationen uppträdde ett 30-tal aktivister i uniform och man använde också fanor. Åklagaren menade att Björkqvists uttalande i samband med uniformer och symboler skulle vägas in i bedömningen av åtalet gällande hets mot folkgrupp.

- Opinionsbildning är fullt tillåten, men lagstiftarna har satt en gräns för hur det ska se ut och vilka uttryck det får ta, slog Bo Lindgren fast i sin slutplädering.

Rätten är splittrad i sin bedömning, men väljer att fria Björn Björkqvist från åtalet om hets mot folkgrupp. Tre personer motsatte sig detta och skrev en så kallad skiljaktig mening. Det var ordföranden och en av nämndemännen som tyckte att Björkqvist gjort sig skyldig även till hets mot folkgrupp. Deras grund för detta är att de menar att Björkqvist uttalat sig nedsättande om invandrare i allmänhet och att invandrare som grupp är att ses som kriminella. De röstades ned av övriga inblandade.

Björn Björkqvist får inget nytt straff, förutom att han ska betala in 500 kronor till brottsofferfonden. Rätten anser att det fängelsestraff som utdömdes i våras på fyra månader även kan inrymma brottet mot ordningslagen.
Richard Slätt

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro