Böhse Onkelz spelar med Rolling Stones

Publicerad 2003-06-02

Det omdebatterade tyska rockband Böhse Onkelz (de elaka farbröderna) blir förband för Rolling Stones den 8 augusti i Hannover, skriver den engelska tidningen the Mirror.

Böhse Onkelz, som är Tysklands fjärde bästsäljande rockband, har vid upprepade tillfällen anklagats för nynazism. Texterna för flera låtar innehåller budskap som uppfattas som rasistiskt, vilket gjorde Böhse Onkelz till ett favoritband för skinnskallar och högerextremister på 1990-talet.

Under senare år har bandet försökt att distansera sig från rasiststämpeln bland annat genom att delta i konserter mot högerextremt våld. Deras spelning lär dock uppröra många och en talesman för Stones säger att det inte var deras beslut att boka gruppen. Enligt tidningen Mirror säger talesmannen att det är den tyska "promotorn" som bokat in dem eftersom de är populära i Tyskland.

En av deras mest kända texter heter "Turkarna ska ut". Texten innehåller en mängd svordomar och där deklarerar Böhse Onkelz: "Turkarna ska ut! Åk tillbaks till Ankara, ni gör oss illamående". En av deras tidigare låtar har dessutom förbjudits. Låttexten handlade om nazister som skickade judar till koncentrationslägren.
Expo

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro