Bombnazist överklagar dom

Publicerad 2003-08-06
Den 23-årige nazist som i juli dömdes av Karlstads tingsrätt till fyra års fängelse för förberedelse till mord har överklagat domen. 23-åringen dömdes efter att polisen vid en husrannsakan funnit en splitterbomb inuti ett videofodral. Tingsrätten ansåg att mannen haft direkt uppsåt att använda bomben, trots att åklagaren aldrig kunde bevisa vem bomben var ämnad för.

23-åringen överklagar nu domen och hävdar, enligt Värmlands folkblad, att han endast fått i uppdrag att frakta en plastkasse med för honom okänt innehåll från Dalarna till Karlstad.
Tingsrätten ansåg i sin dom att 23-åringen måste ha varit medveten om att han hanterade en bomb och att denna var avsedd att döda.

23-åringen hade nyligen kommit ut ur fängelset efter att ha avtjänat straff för delaktighet i en vapenkupp vid Älvdalens skjutfält år 2000 då tre automatvapen stals. Mannen ingår i en krets av tungt kriminellt belastade nazister i Värmland, däribland en 30-årig man i vars bostad sprängladdningen hittades.

Karlstads tingsrätt dömde i juli även 23-åringen för misshandel och hot mot tjänsteman.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro