Bråk i Karlstad

Publicerad 2003-04-08

Det senaste halvåret har spänningen mellan nazister och antirasister i Karlstad ökat och under den gångna helgen avstyrdes bråk av polisen, rapporterar Värmlands Folkblad.

I mitten av mars ofredades en handikappad man av skinnskallar och då en 24-årig man från Karlstad försökte stävja trakasserierna blev han själv grovt misshandlad. I samband med Kristallnatten i november angreps en en manifestation mot nazism av ett 30-tal skinnskallar, och vid en minnesmanifestation på årsdagen av mordet på Björn Söderberg dök ett 20-tal nazister upp för att provocera. Vid bägge dessa tillfällen fick polisen ingripa.

Under fredagen fick Karlstadspolisen tips om att bråk kunde förväntas under natten. Ett 15-tal nazister och drygt 40-50 antirasister samlades på Stora Torget i Karlstad, där stämningen snart blev mycket hotfull. Hatkänslorna hade också fått hjälp på båda sidor av det faktum att en person tillhörig det Ariska Brödraskapet nyligen sluppit ur fängelset.

Omkring 25 poliser deltog i insatsen och lyckades avstyra bråk.

- På fredagseftermiddagen fick vi indikationer om att det kunde bli en sammandrabbning på torget under natten. Vi ringde runt och kallade in folk från hela länet. Vi hade även kontakt med polisen i Örebro som stod stand by, berättar Thore Persson för Värmlands Folkblad.

Fem personer - samtliga skinnskallar - greps för störande av den allmänna ordningen och de övriga bussades bort från stadens centrum. De gripna släpptes under lördagen.
Webmaster

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA