Bråk i Karlstad

Publicerad 2003-04-08

Det senaste halvåret har spänningen mellan nazister och antirasister i Karlstad ökat och under den gångna helgen avstyrdes bråk av polisen, rapporterar Värmlands Folkblad.

I mitten av mars ofredades en handikappad man av skinnskallar och då en 24-årig man från Karlstad försökte stävja trakasserierna blev han själv grovt misshandlad. I samband med Kristallnatten i november angreps en en manifestation mot nazism av ett 30-tal skinnskallar, och vid en minnesmanifestation på årsdagen av mordet på Björn Söderberg dök ett 20-tal nazister upp för att provocera. Vid bägge dessa tillfällen fick polisen ingripa.

Under fredagen fick Karlstadspolisen tips om att bråk kunde förväntas under natten. Ett 15-tal nazister och drygt 40-50 antirasister samlades på Stora Torget i Karlstad, där stämningen snart blev mycket hotfull. Hatkänslorna hade också fått hjälp på båda sidor av det faktum att en person tillhörig det Ariska Brödraskapet nyligen sluppit ur fängelset.

Omkring 25 poliser deltog i insatsen och lyckades avstyra bråk.

- På fredagseftermiddagen fick vi indikationer om att det kunde bli en sammandrabbning på torget under natten. Vi ringde runt och kallade in folk från hela länet. Vi hade även kontakt med polisen i Örebro som stod stand by, berättar Thore Persson för Värmlands Folkblad.

Fem personer - samtliga skinnskallar - greps för störande av den allmänna ordningen och de övriga bussades bort från stadens centrum. De gripna släpptes under lördagen.
Webmaster

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro