De gripna nazisterna häktas för mordplaner

Publicerad 2003-04-23
De två nazister i Värmland som tidigare i veckan greps för vapenbrott har häktats för förberedelse till mord. Vid en husrannsakan hittade polisens tekniker en sinnrikt konstruerad bomb i form av en videokassett där sprängladdningen skulle utlösas då någon drog ut kassetten ur fodralet. Enligt polisen innehöll kassetten tillräckligt med sprängämnen för att utan vidare döda en människa. Polis och åklagare har lagt locket på och det har inte framkommet något om vem som är det tilltänkta offret.

De två gripna nazisterna, 30 respektive 23 år, har digra kriminalregister.

30-åringen är en välkänd figur som började sin karriär som aktivist i ett skinnskallegäng i Karlstad i slutet av 1980-talet och under första halvan av 1990-talet dök upp på möten med Sverigedemokraterna. 1990 dömdes han för fängelse i ett år för grov stöld och 1992 till fängelse i 16 månader för grov misshandel. 1994 dömdes han tillsammans med en grupp nazister i Arvika till fängelse i åtta år för misshandel och grov mordbrand. Gruppen hade bland annat utfört ett attentat med fem brandbomber mot en flyktingförläggning i Säffle. Han frigavs så sent som i mars i år efter en dom för grov misshandel.

Under tiden i fängelset har 30-åringen figurerat i det så kallade Ariska Brödraskapet, en nazistisk fängelseorganisation som blandar kriminalitet med ideologi. Ariska Brödraskapets förre ledare greps 1997 för att ha skickat en brevbomb till dåvarande justitieministern Laila Freivalds. Polisutredningen efter brevbomben mot Freivalds avslöjade att ledaren bedrivit en omfattande korrespondens med den nu aktuelle 30-åringen.

23-åringen är trots sin låga ålder redan en veteran i nazistiska sammanhang. Han är tidigare dömd för grovt rån och dömdes 2000 till tre års fängelse för delaktighet i en uppmärksammad vapenkupp.

Expo erfar att även en tredje nazist synas i utredningen. Det är en 26-årig man som också han figurerar i Ariska Brödraskapet och som dömts för flera brott under 1990-talet, däribland häleri i samband med en vapenkupp mot Dalaregementet 1994 och ett bombattentat mot en skola i Borlänge 1997. Han betraktas som en av de mer framträdande nazisterna i Dalarna.

Ariska Brödraskapet ser sig som en spjutspets i kriget mot ”det judiska rasblandarsamhället”. Gruppen har vid upprepade tillfällen pläderat för terrorism mot samhället och i polisutredningarna framkommer att flera medlemmar har en fascination för bomber och sprängämnen. Många av medlemmarna har vid upprepade tillfällen gjort sig skyldiga till grova våldsbrott.

Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro