Debattartikel i DN anmäld

Publicerad 2003-10-31

Ett tiotal personer har under veckan anmält religionsvetaren Jan Samuelsson till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp.

I en debattartikel i DN den 25 oktober skriver Jan Samuelsson att judehat bland muslimer inte bara är förståeligt med bakgrund av situationen i Mellanöstern utan också ”rimligt och befogat”.
Enligt anmälarna är syftet med artikeln att hetsa mot personer av judiskt ursprung.

Justitiekanslern har i en första behandling av ärendena valt att inte utreda anmälningarna vidare med motiveringen att artikeln är ett inslag i debatten om situationen i Mellanöstern.
- Den anmälda artikeln innehåller inte uttalanden som går utöver vad som är tillåtet att uttrycka inom ramen för tryckfrihetsförordningens regler, säger Kirsi Laakso Utvik, handläggare på Justitiekanslern.

I ett svar till Samuelsson skriver 43 kända svenskar på DN-debatt att det är ”första gången efter andra världskriget som en ledande svensk tidning väljer att trycka en artikel, som utan omskrivningar påstår att hat mot judar är rättfärdigt”.

Jan Samuelsson själv säger till Expo att det rör sig om ”rent trams” och om en kampanj från den ”pro-israeliska lobbyn”.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro