Debattartikel i DN anmäld

Publicerad 2003-10-31

Ett tiotal personer har under veckan anmält religionsvetaren Jan Samuelsson till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp.

I en debattartikel i DN den 25 oktober skriver Jan Samuelsson att judehat bland muslimer inte bara är förståeligt med bakgrund av situationen i Mellanöstern utan också ”rimligt och befogat”.
Enligt anmälarna är syftet med artikeln att hetsa mot personer av judiskt ursprung.

Justitiekanslern har i en första behandling av ärendena valt att inte utreda anmälningarna vidare med motiveringen att artikeln är ett inslag i debatten om situationen i Mellanöstern.
- Den anmälda artikeln innehåller inte uttalanden som går utöver vad som är tillåtet att uttrycka inom ramen för tryckfrihetsförordningens regler, säger Kirsi Laakso Utvik, handläggare på Justitiekanslern.

I ett svar till Samuelsson skriver 43 kända svenskar på DN-debatt att det är ”första gången efter andra världskriget som en ledande svensk tidning väljer att trycka en artikel, som utan omskrivningar påstår att hat mot judar är rättfärdigt”.

Jan Samuelsson själv säger till Expo att det rör sig om ”rent trams” och om en kampanj från den ”pro-israeliska lobbyn”.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA