Dryga skadestånd för Rödinglistan

Publicerad 2003-07-01

Det blev böter och dryga skadestånd på närmare en halv miljon kronor för den 20-årige nazist i Linköping som åtalats för publiceringen av den så kallade ”Rödinglistan” på Internet.

20-åringen greps för tre år sedan då han på sin hemsida hotat en ung invandrarpojke till livet. Bland annat erbjöds 12 000 kronor till den som dödade invandrarpojken.

I samband med en husrannsakan hemma hos 20-åringen fann polisen passfoton och namnuppgifter på de personer som hängts ut på hemsidan – så kallade politiska fiender. I kuvertet låg också en kopia på domen efter den uppmärksammade husockupationen i Linköping. Listan innehöll namn på vänsteraktivister och kända journalister, däribland filmaren Björn Lockström och Héctor Barajas, reporter på Östgöta-Correspondenten som båda har granskat nazismen i olika reportage.

20-åringen dömdes på tisdagen 2003-07-01 till skadestånd på drygt en halv miljon kronor till sammanlagt 18 personer. De två hotade journalisterna och den dödshotade pojken erhöll de största skadestånden. Anledningen till att 20-åringen inte dömdes till fängelse är att han var under 18 när brotten begicks.

Rättegången har flera gånger fått skjutas upp eftersom 20-åringen åkt utomlands och inte infunnit sig i domstolen. Brottet ägde rum 2000 och skulle egentligen ha varit preskriberat, men åklagaren valde att skärpa brottsrubriceringen vilket medförde längre preskiberingstid.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro