Dryga skadestånd för Rödinglistan

Publicerad 2003-07-01

Det blev böter och dryga skadestånd på närmare en halv miljon kronor för den 20-årige nazist i Linköping som åtalats för publiceringen av den så kallade ”Rödinglistan” på Internet.

20-åringen greps för tre år sedan då han på sin hemsida hotat en ung invandrarpojke till livet. Bland annat erbjöds 12 000 kronor till den som dödade invandrarpojken.

I samband med en husrannsakan hemma hos 20-åringen fann polisen passfoton och namnuppgifter på de personer som hängts ut på hemsidan – så kallade politiska fiender. I kuvertet låg också en kopia på domen efter den uppmärksammade husockupationen i Linköping. Listan innehöll namn på vänsteraktivister och kända journalister, däribland filmaren Björn Lockström och Héctor Barajas, reporter på Östgöta-Correspondenten som båda har granskat nazismen i olika reportage.

20-åringen dömdes på tisdagen 2003-07-01 till skadestånd på drygt en halv miljon kronor till sammanlagt 18 personer. De två hotade journalisterna och den dödshotade pojken erhöll de största skadestånden. Anledningen till att 20-åringen inte dömdes till fängelse är att han var under 18 när brotten begicks.

Rättegången har flera gånger fått skjutas upp eftersom 20-åringen åkt utomlands och inte infunnit sig i domstolen. Brottet ägde rum 2000 och skulle egentligen ha varit preskriberat, men åklagaren valde att skärpa brottsrubriceringen vilket medförde längre preskiberingstid.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA