Enmansdemonstrant dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2003-12-19

En 28-årig man från Hudiksvall hade hört talas om att en antirasistisk demonstration skulle äga rum i Sundsvall den 30 november förra året. Han bestämde sig för att åka in till centrala Sundsvall för att delta i den motdemonstration, han förmodade skulle äga rum. Men ingen kom.


28-åringen som hade släpat med sig en stor SS-fana hela vägen in till Sundsvall beslutade sig dock för att fortgå med motdemonstrationen ensam. Han hade även beväpnat sig med en så kallad butterfly-kniv.

När polisen grep mannen stod han på busstationen i centrala Sundsvall och viftade med sin nazistfana i ena handen och kniven i den andra. 28-åringen ska även ha gjort rasistiska uttalanden riktade mot en grupp invandrare på busstationen.

Till tingsrätten förklarar mannen att han inte minns mycket av händelsen, då han var alltför berusad vid tillfället.

Han döms för hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen till villkorlig dom och dagsböter.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA