Enmansdemonstrant dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2003-12-19

En 28-årig man från Hudiksvall hade hört talas om att en antirasistisk demonstration skulle äga rum i Sundsvall den 30 november förra året. Han bestämde sig för att åka in till centrala Sundsvall för att delta i den motdemonstration, han förmodade skulle äga rum. Men ingen kom.


28-åringen som hade släpat med sig en stor SS-fana hela vägen in till Sundsvall beslutade sig dock för att fortgå med motdemonstrationen ensam. Han hade även beväpnat sig med en så kallad butterfly-kniv.

När polisen grep mannen stod han på busstationen i centrala Sundsvall och viftade med sin nazistfana i ena handen och kniven i den andra. 28-åringen ska även ha gjort rasistiska uttalanden riktade mot en grupp invandrare på busstationen.

Till tingsrätten förklarar mannen att han inte minns mycket av händelsen, då han var alltför berusad vid tillfället.

Han döms för hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen till villkorlig dom och dagsböter.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro