Exit Skåne får betala tillbaka

Publicerad 2003-12-13

Exit i Skåne kommer tvingas betala tillbaka minst 150 000 av de 800 000 kronor som man fick i bidrag från Allmänna arvsfonden.

Det var i juni för ett och ett halv år sedan som regeringen godkände ett stöd till projektet Exit Skåne med 800 000 kronor. Exit hjälper personer i nazistiska rörelser att lämna dem. Fram tills det ekonomiska stödet hade projektet varit i ekonomisk kris sedan starten 2001, skriver Helsingborgs Dagblad.

Redan ett halvår senare 2002 varnade Arvsfondsdelegationen att projektet inte verkade genomföras enligt planen. Redan då fanns risken att man skulle tvingas betala tillbaka en del av pengarna.

Redan nu står det klart att 150 000 kronor kommer att betalas tillbaka eftersom de inte använts. Men det kanske inte räcker.

- Men det kan bli mer. Det vet vi först efter den nionde januari, säger Kristina Hållén på regeringskansliet i Stockholm till HD.

En av projektledarna hoppade av i förtid. Den andre, Tobias Weikel, polisanmäldes av Helsingborgs ungdomsråd som är huvudman för projektet. Anledningen sades vara dubbelfakturering av föreläsningar. Utredningen kommer också att delges Arvsfondsdelegationen.

- Att en av projektledarna är misstänkt för ekonomiska oegentligheter ser vi väldigt allvarligt på. Men det är något mellan organisationen och den anställde, säger Kristina Hållén.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA