Exit Skåne får betala tillbaka

Publicerad 2003-12-13

Exit i Skåne kommer tvingas betala tillbaka minst 150 000 av de 800 000 kronor som man fick i bidrag från Allmänna arvsfonden.

Det var i juni för ett och ett halv år sedan som regeringen godkände ett stöd till projektet Exit Skåne med 800 000 kronor. Exit hjälper personer i nazistiska rörelser att lämna dem. Fram tills det ekonomiska stödet hade projektet varit i ekonomisk kris sedan starten 2001, skriver Helsingborgs Dagblad.

Redan ett halvår senare 2002 varnade Arvsfondsdelegationen att projektet inte verkade genomföras enligt planen. Redan då fanns risken att man skulle tvingas betala tillbaka en del av pengarna.

Redan nu står det klart att 150 000 kronor kommer att betalas tillbaka eftersom de inte använts. Men det kanske inte räcker.

- Men det kan bli mer. Det vet vi först efter den nionde januari, säger Kristina Hållén på regeringskansliet i Stockholm till HD.

En av projektledarna hoppade av i förtid. Den andre, Tobias Weikel, polisanmäldes av Helsingborgs ungdomsråd som är huvudman för projektet. Anledningen sades vara dubbelfakturering av föreläsningar. Utredningen kommer också att delges Arvsfondsdelegationen.

- Att en av projektledarna är misstänkt för ekonomiska oegentligheter ser vi väldigt allvarligt på. Men det är något mellan organisationen och den anställde, säger Kristina Hållén.
Expo

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro