Expediter dömda för misshandel

Publicerad 2003-11-11
De tre anställda vid en livsmedelsbutik i Stockholm fälldes för misshandel sedan man ingripit mot misstänkta snattare.

Det var våren 2002 som två butiksanställda på Södermalm i Stockholm agerade mot två misstänkta snattare. Pojkarna som var 13 och 14 år släpades in på lagret. Där blev de muddrade, slagna och bestulna på pengar, skriver tidningen Mitt i Södermalm.

En av de anställda ska ha tagit strypgrepp på en av pojkarna och hotat honom genom att säga att han skulle "skära av hans negerläppar" och skicka hem honom till Afrika i en fryspåse".

Kort efter händelsen upprepade sig mönstret. Tre pojkar i åldrarna 15 och 16 år blev insläpade på lagret, nedtryckta på golvet och örfilade.

Vid tingsrättsförhandlingarna förnekade butikspersonalen, men tingsrätten fäste större trovärdighet vid pojkarnas berättelse och dömde expediterna till samhällstjänst och i ett fall till skadestånd.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro