F d Nordlandaktivist dömd för dråp

Publicerad 2003-05-15

Den 28-årige man från Stockholm som stått åtalad för ett nio år gammalt mord dömdes den 15 maj av Stockholms tingsrätt för dråp till sex års fängelse.

Det var i september 1994 som en 59-årig lärare hittades död i sin lägenhet i Stockholm. Han hade blivit mördad och först för en dryg månad sedan kunde polisen gripa en 28-årig man för dådet. 28-åringen erkände efter ett kort förhör. Men vad som skett under de korta minuter som 28-åringen befann sig i lägenheten har enligt tingsrättens dom varit mycket svårt att reda ut. Tingsrätten skriver dock i sin bedömning att det är ställt utom tvivel att 28-åringen haft ihjäl 59-åringen. Tingsrätten skriver:

"Knivhuggens placering och skadornas art medger ingen annan slutsats än att [28-åringen] vid utförandet av gärningen varit helt likgiltig för om [59-åringen] skulle dö eller inte."

Åklagaren yrkade på mord och livstids fängelse för 28-åringen men tingsrätten anser att det inte är utrett att den åtalade planlagt mordet och dömer honom därför till dråp. Maxstraffet för dråp är åtta år men tingsrätten tar hänsyn till att 28-åringen var ung när mordet begicks och sänker därför straffet till sex år.
Richard Slätt

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA