F d Nordlandaktivist dömd för dråp

Publicerad 2003-05-15

Den 28-årige man från Stockholm som stått åtalad för ett nio år gammalt mord dömdes den 15 maj av Stockholms tingsrätt för dråp till sex års fängelse.

Det var i september 1994 som en 59-årig lärare hittades död i sin lägenhet i Stockholm. Han hade blivit mördad och först för en dryg månad sedan kunde polisen gripa en 28-årig man för dådet. 28-åringen erkände efter ett kort förhör. Men vad som skett under de korta minuter som 28-åringen befann sig i lägenheten har enligt tingsrättens dom varit mycket svårt att reda ut. Tingsrätten skriver dock i sin bedömning att det är ställt utom tvivel att 28-åringen haft ihjäl 59-åringen. Tingsrätten skriver:

"Knivhuggens placering och skadornas art medger ingen annan slutsats än att [28-åringen] vid utförandet av gärningen varit helt likgiltig för om [59-åringen] skulle dö eller inte."

Åklagaren yrkade på mord och livstids fängelse för 28-åringen men tingsrätten anser att det inte är utrett att den åtalade planlagt mordet och dömer honom därför till dråp. Maxstraffet för dråp är åtta år men tingsrätten tar hänsyn till att 28-åringen var ung när mordet begicks och sänker därför straffet till sex år.
Richard Slätt

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro