Fakta Sv. Motståndsrörelsen / Nationell Ungdom

Svenska motståndsrörelsen (SMR) och ungdomsförbundet Nationell Ungdom (NU) grundades i mitten av 1990-talet.

Nationell Ungdom växte fram ur bland annat Sverigedemokraterna och var från början tänkt som en "städad patriotisk ungdomsrörelse", men avslöjades snart som en nazistisk sekt. Gruppen började tidigt bedriva paramilitär träning i form av överlevnadskurser och paintballkrig.

Svenska motståndsrörelsen uppstod som en samlingspunkt för många av veteranerna från VAM, som i mitten av 1990-talet kom ut efter avtjänade fängelsestraff. Ledare för SMR blev Klas Lund.

Aktivister med anknytning till SMR/NU låg bland annat bakom mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg 1999, samt vapenstölden på P10 Strängnäs. Det är alltså samma revolutionsromantiska drömmar som utgör drivkraft. 2007 kunde Expo avslöja att en framträdande aktivist från SMR höll sig med en egen vapengömma i skogen.

2003 förenades Svenska Motståndsrörelsen med en numer avsomnad norsk motsvarighet och blev alltmer militant i sin retorik. Det är åter det heliga raskriget som står på dagordningen. Gruppen har även gjort allt fler offentliga framträdanden.

Under 2006 lade SMR ner sin ungdomsgren NU, vilket kan förstås utifrån det manfall som under senare tid drabbat gruppen. SMR får allt svårare att locka till sig nya aktivister och tappar samtidigt medlemmar till andra organisationer, som Nationalsocialistisk front. Men problemen stannar inte vid medlemsbortfall och svårigheter att rekrytera. Under 2007 har SMR hamnat i konflikt med övriga vit makt-rörelsen i Sverige.

Sedan år 2000 har de svenska vit makt-grupperna kunnat enas vid gemensamma manifestationer. Det två stora händelserna har varit de så kallade Salemmarschen och nationaldagsmanifestationen Folkets marsch. Efter en händelse i Helsingborg i mars 2007 har dock SMR avknoppats från den uppvisade gemenskapen. Anledningen är att aktivister från SMR hotat en person, tillhörande den högerextrema så kallade Helsingborgskampanjen, med pistol i hans lägenhet.

Trots att SMR utestängdes från planeringen av den nazistiska manifestationen på nationaldagen, så dök de ändå upp och gick längst bak i tåget. I samband med det greps två av deras aktivister misstänkta för grov misshandel.
Webmaster

Verktyg:

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA