Fejkade uppgifter i rasistflygblad

Publicerad 2003-09-24

I ett rasistiskt flygblad som spridits i Falkenberg i början av veckan påstås att 87,5 procent av gärningsmännen bakom gruppvåldtäkter i landet skulle vara av utländsk härkomst.

Bakom flygbladet ligger den rasistiska hemsidan Nationens änglar som uppger före detta professorn i straffrätt Hans Klette som källa. Men han avfärdar uppgifterna till Hallands nyheter.

- Jag har aldrig gått ut med några siffror, säger Hans Klette och uppger att han är ”minst sagt missciterad”.

Hans Klette undersökte i början av 1990-talet tingsrätternas praxis för straffmätning vid grova våldsbrott mellan 1989 och 1993. I den studien ingick ett tjugotal fall av gruppvåldtäkter, men inga siffror eller antydningar åt det håll Nationens änglar försöker påskina.

Såväl ungdomar med svensk som utländsk bakgrund gör sig skyldiga till gruppvåldtäkter, uppger Hans Klette till Hallands nyheter. Det finns en viss övervikt från personer med utländsk bakgrund, men det är inte den etniska bakgrunden som är viktigast menar han.

- Det gemensamma för pojkar som begår sådana här brott är att de inte integrerats i det svenska samhället. Det är en mycket viktigare del av förklaringen än deras ursprung, säger Hans Klette till tidningen.

Nationens änglar är en rasistisk hemsida med syfte att sprida nedladdningsbart rasistiskt material till lokala obundna aktivister. Syftet är att sprida lättillgängligt propagandamaterial bland allmänheten grundat ideologiskt på den amerikanska rasideologen Richard McCulloch. Flygblad som laddats ner från hemsidan delades tidigare under året ut av aktivister i nazistiska Nationell Samling i Göteborg.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA