Fejkade uppgifter i rasistflygblad

Publicerad 2003-09-24

I ett rasistiskt flygblad som spridits i Falkenberg i början av veckan påstås att 87,5 procent av gärningsmännen bakom gruppvåldtäkter i landet skulle vara av utländsk härkomst.

Bakom flygbladet ligger den rasistiska hemsidan Nationens änglar som uppger före detta professorn i straffrätt Hans Klette som källa. Men han avfärdar uppgifterna till Hallands nyheter.

- Jag har aldrig gått ut med några siffror, säger Hans Klette och uppger att han är ”minst sagt missciterad”.

Hans Klette undersökte i början av 1990-talet tingsrätternas praxis för straffmätning vid grova våldsbrott mellan 1989 och 1993. I den studien ingick ett tjugotal fall av gruppvåldtäkter, men inga siffror eller antydningar åt det håll Nationens änglar försöker påskina.

Såväl ungdomar med svensk som utländsk bakgrund gör sig skyldiga till gruppvåldtäkter, uppger Hans Klette till Hallands nyheter. Det finns en viss övervikt från personer med utländsk bakgrund, men det är inte den etniska bakgrunden som är viktigast menar han.

- Det gemensamma för pojkar som begår sådana här brott är att de inte integrerats i det svenska samhället. Det är en mycket viktigare del av förklaringen än deras ursprung, säger Hans Klette till tidningen.

Nationens änglar är en rasistisk hemsida med syfte att sprida nedladdningsbart rasistiskt material till lokala obundna aktivister. Syftet är att sprida lättillgängligt propagandamaterial bland allmänheten grundat ideologiskt på den amerikanska rasideologen Richard McCulloch. Flygblad som laddats ner från hemsidan delades tidigare under året ut av aktivister i nazistiska Nationell Samling i Göteborg.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro