Fem svenska nazister gripna vid tillslag i Norge

Publicerad 2003-05-19
Nio personer med anknytning till högerextrema grupper, fyra norrmän och fem svenskar, greps vid ett tillslag mot en lägenhet i Nordby i Östlandet på norska nationaldagen den 17 maj. Gripandet skedde utan dramatik.

Polisen hade höjd beredskap efter att det förekommit farhågor om att de norska nazisterna ämnade genomföra någon sorts aktion på nationaldagen. Vid husrannsakan beslagtogs bland annat en pistol. Inledningsvis greps samtliga nio personer i lägenheten för olaga vapeninnehav; vid förhör tog en av norrmännen på sig ansvar för vapeninnehavet.

En av svenskarna utvisades per omgående från Norge under nationaldagen.
Expo

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro