Fler bär rasistsymboler på skola

Publicerad 2003-10-22
Ett 20-tal elever vid Hofors gymnasieskola bär i år tröjor med texter och symboler som kan betecknas som rasistiska. Personal och elever har reagerat på detta och rektor Per Jerfström vill nu få igång en debatt om vad symbolerna betyder.

- Jag tror att många är ovetande om kopplingarna till rasistiska organisationer, säger han till Gefle Dagblad.

Jerfström är noga med att poängtera att det inte ska bli tal om någon förbudsdiskussion kring symbolerna och deras betydelse.

- Vi vill inte uppnå något skyttegravskrig kring tröjfrågan, säger han.

Skolan vill nu dra igång en värdegrundsdebatt som lyfter de här frågorna. Man vill också få föräldrarna intresserade av att sätta sig in i ämnet så de vet vad deras barn bär för kläder.

För att styra upp detta har man nu hållit en personalkonferens. Under dagen sökte man upp de internetsidor som man sett på tröjorna och kunde konstatera att det fanns en koppling till rasistiska kretsar.

- Vi ska jobba vidare med det här och få till en konferens och även samarbeta mer med grundskolan, säger Per Jerfström.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA