Fler bär rasistsymboler på skola

Publicerad 2003-10-22
Ett 20-tal elever vid Hofors gymnasieskola bär i år tröjor med texter och symboler som kan betecknas som rasistiska. Personal och elever har reagerat på detta och rektor Per Jerfström vill nu få igång en debatt om vad symbolerna betyder.

- Jag tror att många är ovetande om kopplingarna till rasistiska organisationer, säger han till Gefle Dagblad.

Jerfström är noga med att poängtera att det inte ska bli tal om någon förbudsdiskussion kring symbolerna och deras betydelse.

- Vi vill inte uppnå något skyttegravskrig kring tröjfrågan, säger han.

Skolan vill nu dra igång en värdegrundsdebatt som lyfter de här frågorna. Man vill också få föräldrarna intresserade av att sätta sig in i ämnet så de vet vad deras barn bär för kläder.

För att styra upp detta har man nu hållit en personalkonferens. Under dagen sökte man upp de internetsidor som man sett på tröjorna och kunde konstatera att det fanns en koppling till rasistiska kretsar.

- Vi ska jobba vidare med det här och få till en konferens och även samarbeta mer med grundskolan, säger Per Jerfström.
Expo

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro