Flera fall av hot och våld

Publicerad 2003-05-22

Antalet våldsamma incidenter med rasistisk eller nazistisk anknytning har på senare tid ökat i nyhetsrapporteringen, vilket också präglar domstolarnas arbete. Det blir också allt vanligare att de som åtalas eller döms blir allt yngre.

En 15-årig pojke i Hässleholm har nu åtalats för misshandel och olaga hot mot en 14-årig skolkamrat i januari i år. Enligt åtalet har 15-åringen utdelat ett flertal slag mot kropp och ansikte och hotat att knivskära skolkamraten, rapporterar Kristianstadsbladet.

I Uppsala har en 17-årig tonårsflicka dömts för olaga hot sedan hon skickat SMS-meddelanden med dödshot till en bekant, skriver Upsala Nya Tidning. Flickan dömdes till vård inom socialtjänsten och samtalsterapi för att komma till rätta med hennes rasistiska värderingar.

En 25-årig aktivist i Blood & Honour har i Halmstad dömts till dagsböter för att ha överfallit och misshandlat en medlem i Ung Vänster då hon delade ut antirasistiska flygblad med anledning av att Nationalsocialistisk Front veckan innan haft en demonstration på orten. 25-åringen slog den unga kvinnan med ett basebollträ.

Under tiden fortsätter Nationalsocialistisk Front att sprida nazistisk propaganda genom massutdelning av sin tidning Den Svenske Nationalsocialisten. Det är en stor propagandasatsning från NSF:s sida. Tidningen utdelas i brevlådor till flera tusen hushåll.
Stieg Larsson

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro