Flera fall av rasistisk propaganda

Publicerad 2003-06-24
Rasister har varit flitiga runt om i landet under de gångna dagarna och snarlika incidenter rapporteras från flera orter.

En familj i Sidsjön utanför Sundsvall hittade en skylt med nazistiska symboler och rasistiskt klotter utanför sin bostad, rapporterar Sundsvalls Tidning. Familjen som är engagerad i en kristen församling upplever påhoppet som stötande och har gjort anmälan om hets mot folkgrupp.

Ett medelålders par i Hofors upptäckte i midsommar att någon satt upp remsor av eltjep som bildar ett hakkors på deras fönster, skriver Arbetarbladet i Gävle. Polisen rubricerar ärendet som ett rasistbrott. Ingen i familjen har utländsk bakgrund.

Någon nationellt sinnad aktivist tycks också ha skändat den svenska flaggan i Falun under den gångna helgen. Falupolisen har fått in flera anmälningar som flaggstölder, uppger Dala-Demokraten. Vid Fågelvägen i Haraldsbro stals två flaggor från flaggstänger. På en av dessa målades ett hakkors som placerades på verandan hos en invandrarfamilj. Ärendet rubriceras som hets mot folkgrupp.

Skogshagaskolan i Västervik har utsatts för skadegörelse, skriver Västerviks-Tidningen. Under helgen har någon krossat fönster i gymnastiksalen och sprejat den nazistiska symbolen. Skogshagaskolan har vid upprepade tillfällen utsatts för skadegörelse.

Lars Wennman, fullmäktigeledamot för Kristdemokraterna i Västervik har gjort polisanmälan om hets mot folkgrupp, sedan han hittat ett stort antal klistermärken från Nationalsocialistisk Front uppkletade i Gamleby.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro