Flera fall av rasistisk propaganda

Publicerad 2003-06-24
Rasister har varit flitiga runt om i landet under de gångna dagarna och snarlika incidenter rapporteras från flera orter.

En familj i Sidsjön utanför Sundsvall hittade en skylt med nazistiska symboler och rasistiskt klotter utanför sin bostad, rapporterar Sundsvalls Tidning. Familjen som är engagerad i en kristen församling upplever påhoppet som stötande och har gjort anmälan om hets mot folkgrupp.

Ett medelålders par i Hofors upptäckte i midsommar att någon satt upp remsor av eltjep som bildar ett hakkors på deras fönster, skriver Arbetarbladet i Gävle. Polisen rubricerar ärendet som ett rasistbrott. Ingen i familjen har utländsk bakgrund.

Någon nationellt sinnad aktivist tycks också ha skändat den svenska flaggan i Falun under den gångna helgen. Falupolisen har fått in flera anmälningar som flaggstölder, uppger Dala-Demokraten. Vid Fågelvägen i Haraldsbro stals två flaggor från flaggstänger. På en av dessa målades ett hakkors som placerades på verandan hos en invandrarfamilj. Ärendet rubriceras som hets mot folkgrupp.

Skogshagaskolan i Västervik har utsatts för skadegörelse, skriver Västerviks-Tidningen. Under helgen har någon krossat fönster i gymnastiksalen och sprejat den nazistiska symbolen. Skogshagaskolan har vid upprepade tillfällen utsatts för skadegörelse.

Lars Wennman, fullmäktigeledamot för Kristdemokraterna i Västervik har gjort polisanmälan om hets mot folkgrupp, sedan han hittat ett stort antal klistermärken från Nationalsocialistisk Front uppkletade i Gamleby.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA