Fortsatta demonstrationer i Helsingborg

Publicerad 2003-06-01

De antinazistiska kampanjdagarna i Helsingborg fortsatte på lördagen med en ny demonstration, denna gång arrangerad av de autonoma.

Till skillnad från fredagens demonstration, som arrangerades av Helsingborgs antirasistiska nätverk, var åtskilliga i lördagens demonstration maskerade.
- Det har varit oroligt i Helsingborg under hela helgen men inga sammanstötningar har ägt rum, säger en källa i Helsingborg till Expo.

- Polisens strategi har varit att låta antinazisterna genomföra sina demonstrationer och se till att nazister inte har kunnat komma i närheten. Vid upprepade tillfällen har nazister sökt konfrontera de antinazistiska demonstranterna men motats tillbaka av polisen.

Under lördagseftermiddagen avvisiterades en grupp nazister. Två män i 20-årsåldern, hemmahörande i Stockholm, omhändertogs sedan polisen plockat av dem knogjärn och batonger. Under kvällen avvisiterades även en grupp antinazister.

De antirasistiska kampanjdagarna har utlysts efter en lång tids nazistiska våldsdåd och trakasserier i Helsingborg. Staden har i flera år varit något av ett centrum för nazigruppen Blood & Honour och det senaste året har flera attacker ägt rum mot antirasister, vänstergrupper och homosexuella. Bland annat har RFSL:s lokaler tvingats stänga sedan personal utsatts för trakasserier och överfall.

Lördagens autonoma demonstrationståg gick förbi adresser där kända nazister var bosatta, däribland till den norske nazistledaren Erik Blüchers bostad. Blücher har i flera år varit en nyckelperson i de nazistiska nätverk som står för en stor del av spridningen av vit makt-musik och annan propaganda.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro