Fortsatta demonstrationer i Helsingborg

Publicerad 2003-06-01

De antinazistiska kampanjdagarna i Helsingborg fortsatte på lördagen med en ny demonstration, denna gång arrangerad av de autonoma.

Till skillnad från fredagens demonstration, som arrangerades av Helsingborgs antirasistiska nätverk, var åtskilliga i lördagens demonstration maskerade.
- Det har varit oroligt i Helsingborg under hela helgen men inga sammanstötningar har ägt rum, säger en källa i Helsingborg till Expo.

- Polisens strategi har varit att låta antinazisterna genomföra sina demonstrationer och se till att nazister inte har kunnat komma i närheten. Vid upprepade tillfällen har nazister sökt konfrontera de antinazistiska demonstranterna men motats tillbaka av polisen.

Under lördagseftermiddagen avvisiterades en grupp nazister. Två män i 20-årsåldern, hemmahörande i Stockholm, omhändertogs sedan polisen plockat av dem knogjärn och batonger. Under kvällen avvisiterades även en grupp antinazister.

De antirasistiska kampanjdagarna har utlysts efter en lång tids nazistiska våldsdåd och trakasserier i Helsingborg. Staden har i flera år varit något av ett centrum för nazigruppen Blood & Honour och det senaste året har flera attacker ägt rum mot antirasister, vänstergrupper och homosexuella. Bland annat har RFSL:s lokaler tvingats stänga sedan personal utsatts för trakasserier och överfall.

Lördagens autonoma demonstrationståg gick förbi adresser där kända nazister var bosatta, däribland till den norske nazistledaren Erik Blüchers bostad. Blücher har i flera år varit en nyckelperson i de nazistiska nätverk som står för en stor del av spridningen av vit makt-musik och annan propaganda.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA