Framåt för ultranationalister

Publicerad 2003-12-29

Radikala partiet, SRS, blev Serbiens största parti i söndagens parlamentsval. Därmed stärker de ultranationalistiska krafterna sina positioner. De demokratiska partierna har dock möjlighet att tillsammans styra landet - om de bara kommer överens.

Det var upplagt för det Radikala partiet att flytta fram sina positioner i och med söndagens val. Missnöjet med de demokratiska partiernas förmåga att leda landet efter mordet på Zoran Djindjic i mars i år är stort. Valet kom också att bli ett missnöjesval. Resultatet blev att det ultranationalistiska SRS blev största part med 27,5 procent av rösterna.

SRS framhöll inför valet löften om fler jobb och billigare mat. De som velat reformera Serbien sedan Milosevics fall har inte kunnat införliva de förhoppningar som folket haft. I dag råder det en arbetslöshet på runt 30 procent i Serbien.

Partiet som sådant vurmar annars för ett Storserbien. Samarbetet med krigsförbytartribunalen i Haag vill man avbryta. Partiets riktiga ledare som också toppade listan i valet, Vojislav Seselj, sitter i en cell i just Haag.

SRS:s framgång betyder att partiet kan få så mycket som tre gånger så många platser i parlamentet, men det betyder inte att de automatiskt får ett större inflytande över landets politik.

Tre demokratiska och reformvänliga partier fick i den preliminära statistiken drygt 41 procent tillsammans. Med stor sannolikhet så blir det de som bildar regering. Först måste de dock överbrygga de motsättningar som funnits dem emellan.
Expo

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro