Framåt för ultranationalister

Publicerad 2003-12-29

Radikala partiet, SRS, blev Serbiens största parti i söndagens parlamentsval. Därmed stärker de ultranationalistiska krafterna sina positioner. De demokratiska partierna har dock möjlighet att tillsammans styra landet - om de bara kommer överens.

Det var upplagt för det Radikala partiet att flytta fram sina positioner i och med söndagens val. Missnöjet med de demokratiska partiernas förmåga att leda landet efter mordet på Zoran Djindjic i mars i år är stort. Valet kom också att bli ett missnöjesval. Resultatet blev att det ultranationalistiska SRS blev största part med 27,5 procent av rösterna.

SRS framhöll inför valet löften om fler jobb och billigare mat. De som velat reformera Serbien sedan Milosevics fall har inte kunnat införliva de förhoppningar som folket haft. I dag råder det en arbetslöshet på runt 30 procent i Serbien.

Partiet som sådant vurmar annars för ett Storserbien. Samarbetet med krigsförbytartribunalen i Haag vill man avbryta. Partiets riktiga ledare som också toppade listan i valet, Vojislav Seselj, sitter i en cell i just Haag.

SRS:s framgång betyder att partiet kan få så mycket som tre gånger så många platser i parlamentet, men det betyder inte att de automatiskt får ett större inflytande över landets politik.

Tre demokratiska och reformvänliga partier fick i den preliminära statistiken drygt 41 procent tillsammans. Med stor sannolikhet så blir det de som bildar regering. Först måste de dock överbrygga de motsättningar som funnits dem emellan.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA