Fremskrittspolitiker anmäld för misshandel

Publicerad 2003-08-26
Polisen i norska Drammen har inlett en förundersökning mot den förre rallycrossföraren Martin Schanche, kandidat för norska Framskrittspartiets i kommunvalet om två veckor. Schanche är misstänkt för misshandel sedan han utdelat ett knytnävsslag mot arbetarpartiets Torgeir Micaelsen mitt under en valdebatt inför 400 elever på Åsidaskolan i Drammen.

Det något överaskande knytnävsslaget kom sedan Schanche blivit hårt ansatt av kritiska frågor och argumenten börjat tryta under debatten. Då han inte kunde svara på frågor som Micaelson och publiken ställde
avbröt han mötet inför förvånande journalister. Micaelsson ansåg att det var fegt av Schanche att avbryta debatten och fick istället ett knytnävsslag som motargument.

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet har den senaste tiden gått kraftigt framåt i opinionsmätningarna inför valet och är Norges näst största parti på efter Arbeiderpartiet. I kommunalvalen har det tidigare inte gått lika bra som på riksplanet och FrP har hittils bara haft makten i en ynka kommun, Os på västkusten.

I förra kommunvalen fick FsP 12 procent av rösterna, men ligger nu närmare 21 procent i opinionsmätningarna.

Partiets viktigaste valfråga har alltmer kommit att bli invandrarfientlighet. I likhet med Sverigedemokraterna fokuserar FsP på att uppmärksamma händelser när personer med utländsk bakgrund begått brott, och målar upp en bild av att invandrare i allmänhet är brottsbenägna.
Stieg Larsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA