Fremskrittspolitiker anmäld för misshandel

Publicerad 2003-08-26
Polisen i norska Drammen har inlett en förundersökning mot den förre rallycrossföraren Martin Schanche, kandidat för norska Framskrittspartiets i kommunvalet om två veckor. Schanche är misstänkt för misshandel sedan han utdelat ett knytnävsslag mot arbetarpartiets Torgeir Micaelsen mitt under en valdebatt inför 400 elever på Åsidaskolan i Drammen.

Det något överaskande knytnävsslaget kom sedan Schanche blivit hårt ansatt av kritiska frågor och argumenten börjat tryta under debatten. Då han inte kunde svara på frågor som Micaelson och publiken ställde
avbröt han mötet inför förvånande journalister. Micaelsson ansåg att det var fegt av Schanche att avbryta debatten och fick istället ett knytnävsslag som motargument.

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet har den senaste tiden gått kraftigt framåt i opinionsmätningarna inför valet och är Norges näst största parti på efter Arbeiderpartiet. I kommunalvalen har det tidigare inte gått lika bra som på riksplanet och FrP har hittils bara haft makten i en ynka kommun, Os på västkusten.

I förra kommunvalen fick FsP 12 procent av rösterna, men ligger nu närmare 21 procent i opinionsmätningarna.

Partiets viktigaste valfråga har alltmer kommit att bli invandrarfientlighet. I likhet med Sverigedemokraterna fokuserar FsP på att uppmärksamma händelser när personer med utländsk bakgrund begått brott, och målar upp en bild av att invandrare i allmänhet är brottsbenägna.
Stieg Larsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro