Friande dom överklagas

Publicerad 2003-10-03

Den friande domen mot Björn Björkqvist, tidigare propagandachef för Nationalsocialistisk front, överklagas till hovrätten.

Han åtalades för hets mot folkgrupp och brott mot ordningslagen efter ett torgmöte i Borås den 5 oktober 2002.

Eftersom mötet saknade tillstånd dömdes Björkqvist för brott mot ordningslagen, men en oenig rätt friade honom samtidigt för anklagelserna om hets mot folkgrupp.

- Rättens minoritet har rätt - domen är fel, säger åklagare Bo Lindgren till Sveriges radio Sjuhärad.

Björkqvist ska snart inleda ett kortare fängelsestraff för att han skrivit förordet till den antisemitiska skriften Judefrågan.

Han står nu även åtalad för hets mot folkgrupp efter att på partiets internettidning, den svenske, publicerat två hakkors och en karikatyr över vad som misstänks föreställa en jude. Även Anders Ärleskog från riksledningen står åtalad för samma brott.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro