Friande dom överklagas

Publicerad 2003-10-03

Den friande domen mot Björn Björkqvist, tidigare propagandachef för Nationalsocialistisk front, överklagas till hovrätten.

Han åtalades för hets mot folkgrupp och brott mot ordningslagen efter ett torgmöte i Borås den 5 oktober 2002.

Eftersom mötet saknade tillstånd dömdes Björkqvist för brott mot ordningslagen, men en oenig rätt friade honom samtidigt för anklagelserna om hets mot folkgrupp.

- Rättens minoritet har rätt - domen är fel, säger åklagare Bo Lindgren till Sveriges radio Sjuhärad.

Björkqvist ska snart inleda ett kortare fängelsestraff för att han skrivit förordet till den antisemitiska skriften Judefrågan.

Han står nu även åtalad för hets mot folkgrupp efter att på partiets internettidning, den svenske, publicerat två hakkors och en karikatyr över vad som misstänks föreställa en jude. Även Anders Ärleskog från riksledningen står åtalad för samma brott.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA