Frontfigur för B&H dömd

Publicerad 2003-09-10

Jimmy Karlqvist som leder det nazistiska nätverket Blood & Honour i Småland har dömts för att ha burit ett knogjärnsliknande föremål i samband med en antirasistisk demonstration i Helsingborg i våras.

Karlqvist åtalades för tre olika brott som begåtts vid två olika tillfällen.

Det första brottet begicks i slutet av mars då han avvisiterades i samband med en antirasistisk demonstration. Polisen påträffade då ett större bältesspänne i en av hans fickor. Polisen bedömde det som ett knogjärn och i enlighet med det åtalades han för brott mot knivlagen. Karlqvist har förnekat brottet och säger till Expo att han tycker det är löjligt att ett bältesspänne kan räknas som knogjärn.

Ökat politiskt våld


Hittills i år har den nationella rörelsen stått bakom flera attacker mot politiker, homosexuella och antirasister i Helsingborg. Senast förra veckan rapporterades det att valarbetare från ja-sidan inför EMU-omröstningen blev hotade till livet av nazister i Helsingborg.

Den 22:e mars hölls en antirasistisk demonstration i staden och polisen gjorde flera avvisiteringar av sverigedemokrater, nationaldemokrater och nazister som strök runt på stan. Vid flera tillfällen återfanns kassar med tomglas som ingen ville kännas vid. Jimmy Karlqvist vill i dag inte säga att det skulle ha varit några planerade attacker mot antirasisterna.

Det var inte så att du hade förberett dig på att attackera antirasister den där dagen?

- Det kan jag inte direkt säga. Vi gick ner till demonstrationen mest för att det alltid är kul att titta på och se hur många de är, säger Jimmy Karlqvist.

Helsingborgs Tingsrätt trodde inte på Karlqvists berättelse utan gick på åklagarens linje och bedömde bältesspännet som ett knogjärn. Jimmy Karlqvist döms även för att vid ett annat tillfälle kört alkoholpåverkad och utan körkort. Det brottet hade Karlqvist medgivit.

Han döms nu till 140 dagsböter á 30 kronor och ska betala en avgift på 500 kronor till brottsofferfonden. Frontfiguren för Blood & Honour Småland är sedan tidigare dömd vid flera tidigare tillfällen, senast för hemfridsbrott för 18 månader sedan. Så sent som för mindre än en vecka sedan var Karlqvist inblandad i ett stort bråk i Växjö mellan nazister och antifascister.
Richard Slätt

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA