Fyra års fängelse för videobomben

Publicerad 2003-07-09

Den 23-årige nazist från Smedjebacken som åtalats för den så kallade videobomben dömdes på onsdagen till fyra års fängelse vid tingsrätten i Karlstad. Åklagaren har inte kunnat bevisa vem bomben var ämnad för, men argumenterade att 23-åringen haft ett direkt uppsåt att använda den.

23-åringen greps tillsammans med en 30-årig Karlstadsnazist i april i år. Vid rättegången framkom att polisen höll på att göra en husrannsakan i 30-åringens bostad då videofodralet med bomben hittades. Det var en splitterbomb bestående av sprängdeg och spik som skulle detonera då videokassetten drogs ut från sitt fodral. Den polisman som höll på att undersöka kassen och som så när så när hade utlöst sprängladdningen fick en varning eftersom 23-åringen under pågående husrannasakan ringde till sin advokat och berättade vad som fanns i kassetten. Samtalet avlyssnades av poliser som avbröt husrannsakan.

23-åringen hade nyligen kommit ut ur fängelset efter att ha avtjänat straff för delaktighet i en vapenkupp vid Älvdalens skjutfält år 2000 då tre automatvapen stals. Mannen ingår i en krets av tungt kriminellt belastade nazister i Värmland, däribland en 30-årig man i vars bostad sprängladdningen hittades.

23-åringen dömdes även för misshandel och hot mot tjänsteman.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA