Fyra års fängelse för videobomben

Publicerad 2003-07-09

Den 23-årige nazist från Smedjebacken som åtalats för den så kallade videobomben dömdes på onsdagen till fyra års fängelse vid tingsrätten i Karlstad. Åklagaren har inte kunnat bevisa vem bomben var ämnad för, men argumenterade att 23-åringen haft ett direkt uppsåt att använda den.

23-åringen greps tillsammans med en 30-årig Karlstadsnazist i april i år. Vid rättegången framkom att polisen höll på att göra en husrannsakan i 30-åringens bostad då videofodralet med bomben hittades. Det var en splitterbomb bestående av sprängdeg och spik som skulle detonera då videokassetten drogs ut från sitt fodral. Den polisman som höll på att undersöka kassen och som så när så när hade utlöst sprängladdningen fick en varning eftersom 23-åringen under pågående husrannasakan ringde till sin advokat och berättade vad som fanns i kassetten. Samtalet avlyssnades av poliser som avbröt husrannsakan.

23-åringen hade nyligen kommit ut ur fängelset efter att ha avtjänat straff för delaktighet i en vapenkupp vid Älvdalens skjutfält år 2000 då tre automatvapen stals. Mannen ingår i en krets av tungt kriminellt belastade nazister i Värmland, däribland en 30-årig man i vars bostad sprängladdningen hittades.

23-åringen dömdes även för misshandel och hot mot tjänsteman.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro