Hels spelning i Stockholm stoppad

Publicerad 2003-05-16
Avbokningen av det omtvistade vikingarockbandet Hel skedde i sista minuten. Ikväll skulle bandet uppträda på det nyöppnade kulturhuset Mondos scen i Stockholm och de fick beskedet i onsdags. Efter många protester hade de ansvariga på Mondo beslutat att ställa in den för Hels del efterlängtade spelningen i huvudstaden.

- Vi har framför allt ställt in spelningen för att vi är osäkra på vilken publik som kommer hit. Sedan har det varit svårt att få folk övertygade om vad bandet står för, förklarar Håkan Waxegård, verksamhetsanvarig på Mondo.

Waxegård berättar att han är en av de få som ville att Hel skulle få spelningen. Anledningen är att han velat hjälpa bandet bort från den rasistiska stämpeln. Hel förnekar att bandet skulle vara rasistiskt men associeras till vikingarocken och bandets skivor produceras av Ultima Thule Records. Waxegård hade fått positiva rapporter från Sundsvall där Hel höll sin senaste spelning, men menar att det inte behöver innebära att samma typ av publik skulle komma i Stockholm.

Under de fyra år Hel funnits har bandet drabbats av ett flertal avbokningar. Den senaste skedde i Sandvikens kommun, där bandet hade planerat en spelning i maj.
Cecilia Englund

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro