Höjd beredskap inför ND-demonstration

Publicerad 2003-11-05

Den 6:e november anordnar Nationaldemokraterna ett fackeltåg i Norrtälje utanför Stockholm. Polis, räddningstjänst och sjukhus höjer nu beredskapen efter farhågor om eventuella motdemonstrationer, rapporterar Norrtelje Tidning.

- Det finns risk för kravaller; vi tar det säkra före det osäkra, säger Anders Mellström, chef på intensiven, till Norrtelje Tidning.

Att demonstrera den 6 november är av tradition viktigt för partier som Nationaldemokraterna, som vill uppmärksamma Gustav II Adolfs död samma datum 1632. Enligt ett pressmeddelande genomför partiet fackeltåget med efterföljande möte på Stora Torget i Norrtälje. Syftet är enligt Nationaldemokraterna att ”upprätthålla traditioner och värna om minnet av den svenska historiens centralgestalter”.

Partiet fick demonstrationstillståndet klart så sent som tisdag morgon. Vägen för fackeltåget har dock förkortats efter synpunkter från lokal polis och räddningstjänst.

I Göteborg arrangerar Patriotiska studentförbundet traditionsenligt en march med kransnedläggning på Gustav Adolfs torg. Den demonstrationen finansieras delvis med kommunala medel.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA