Höjd beredskap inför ND-demonstration

Publicerad 2003-11-05

Den 6:e november anordnar Nationaldemokraterna ett fackeltåg i Norrtälje utanför Stockholm. Polis, räddningstjänst och sjukhus höjer nu beredskapen efter farhågor om eventuella motdemonstrationer, rapporterar Norrtelje Tidning.

- Det finns risk för kravaller; vi tar det säkra före det osäkra, säger Anders Mellström, chef på intensiven, till Norrtelje Tidning.

Att demonstrera den 6 november är av tradition viktigt för partier som Nationaldemokraterna, som vill uppmärksamma Gustav II Adolfs död samma datum 1632. Enligt ett pressmeddelande genomför partiet fackeltåget med efterföljande möte på Stora Torget i Norrtälje. Syftet är enligt Nationaldemokraterna att ”upprätthålla traditioner och värna om minnet av den svenska historiens centralgestalter”.

Partiet fick demonstrationstillståndet klart så sent som tisdag morgon. Vägen för fackeltåget har dock förkortats efter synpunkter från lokal polis och räddningstjänst.

I Göteborg arrangerar Patriotiska studentförbundet traditionsenligt en march med kransnedläggning på Gustav Adolfs torg. Den demonstrationen finansieras delvis med kommunala medel.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro