Hovrätt skärpte dom

Publicerad 2003-08-06

Hovrätten för Västra Sverige skärpte igår domen för en 19-årig nazist från Karlstad. I domen skriver rätten att det finns klara hatbrottsmotiv bakom åtalspunkterna och att det är att ses som en försvårande omständighet och utökade fängelsestraffet till 2 år. I Karlstads Tingsrätt dömdes han till fängelse i ett och ett halvt år.

Det var förra året som den unge nazisten sparkade ner en 16-årig invandrare som gick på kryckor och därefter rånade honom på hans plånbok. Han har även stått åtalad för två andra fall av misshandel, hets mot folkgrupp, olaga hot, försök till stöld och häleri. Hovrätten fäller honom på samtliga åtalspunkter. Hovrätten tar också hänsyn till att åtminstone en misshandel haft rasistiska motiv. Detta gör att domen sticker ut ur mängden.

Riksdagen har beslutat att det ska dömas ut hårdare straff för brott om det ligger ett hatbrottsmotiv bakom.
I en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ framgår att åklagarna sällan använder sig av denna möjlighet till straffskärpning vid hatbrottsmotiv. Enligt BRÅ:s undersökning utnyttjas inte möjligheten i mer än vart femte fall.

Nazisten har under förra året vid flera tillfällen deltagit i nazistiska sammanhang. Bland annat var han med i den grupp nazister som 2002 försökte störa manifestationen till den mördade fackföreningsmannen Björn Söderbergs minne i Karlstad.

Hovrätten för Västra Sverige skriver i sin dom att straffvärdet för den sammanlagda brottsligheten är fyra års fängelse, men hovrätten tar hänsyn till nazistens ålder. Han var bara 18 år när alla brotten begicks och döms därför till två års fängelse.
Richard Slätt

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro