Hovrätt skärpte dom

Publicerad 2003-08-06

Hovrätten för Västra Sverige skärpte igår domen för en 19-årig nazist från Karlstad. I domen skriver rätten att det finns klara hatbrottsmotiv bakom åtalspunkterna och att det är att ses som en försvårande omständighet och utökade fängelsestraffet till 2 år. I Karlstads Tingsrätt dömdes han till fängelse i ett och ett halvt år.

Det var förra året som den unge nazisten sparkade ner en 16-årig invandrare som gick på kryckor och därefter rånade honom på hans plånbok. Han har även stått åtalad för två andra fall av misshandel, hets mot folkgrupp, olaga hot, försök till stöld och häleri. Hovrätten fäller honom på samtliga åtalspunkter. Hovrätten tar också hänsyn till att åtminstone en misshandel haft rasistiska motiv. Detta gör att domen sticker ut ur mängden.

Riksdagen har beslutat att det ska dömas ut hårdare straff för brott om det ligger ett hatbrottsmotiv bakom.
I en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ framgår att åklagarna sällan använder sig av denna möjlighet till straffskärpning vid hatbrottsmotiv. Enligt BRÅ:s undersökning utnyttjas inte möjligheten i mer än vart femte fall.

Nazisten har under förra året vid flera tillfällen deltagit i nazistiska sammanhang. Bland annat var han med i den grupp nazister som 2002 försökte störa manifestationen till den mördade fackföreningsmannen Björn Söderbergs minne i Karlstad.

Hovrätten för Västra Sverige skriver i sin dom att straffvärdet för den sammanlagda brottsligheten är fyra års fängelse, men hovrätten tar hänsyn till nazistens ålder. Han var bara 18 år när alla brotten begicks och döms därför till två års fängelse.
Richard Slätt

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA