"Israels medborgarlag är rasistisk"

Publicerad 2003-09-04
EU-parlamentet enades i dag om att fördöma den nya israeliska medborgarlagen och stämplade den som rasistisk, rapporterar AFP.

Det var i juli som det israeliska parlamentet, Knesset, röstade igenom en ny medborgarlag. Den förhindrar palestinier som gifter sig med israeliska medborgare att bosätta sig i landet.

Med den nya lagen nekas palestinier som gifter sig med en israelisk medborgare israeliskt uppehållstillstånd och medborgarskap. Om det "blandade paret” vill bo tillsammans tvingas de bosätta sig i de palestinska områdena eller flytta till annat land. De nya lagarna gäller enbart palestinier.

Inför omröstningen i Knesset höjde inhemska människorättsorganisationer, däribland Amnesty International och Human Rights Watch sina röster och även de kallade den för rasistisk. Nu får de stöd från EU-parlamentet för sin kritik.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA