Italien till val

Publicerad 2003-05-24

Mutanklagelserna mot statsminister Silvio Berlusconi står i centrum inför söndagens och måndagens lokalval i Italien. Drygt elva miljoner italienare avlägger då sin dom över den blåbruna regeringskoalitionen i landet.

För Silvio Berlusconi står mycket på spel. Han står för tillfället inför rätta i Milano, åtalad för nya anklagelser om mutbrott. Denna gång ska statsministern ha mutat två domare. För att slippa en fällande dom försöker Berlusconi och hans blåbruna regeringskoalition driva igenom en lag om immunitet för statsministern. Helst också för andra ministrar och parlamentsledamöter.

Med ett positivt valresultat i ryggen kommer Berlusconi ha stora möjligheter att kunna driva igenom lagen innan det är dags för honom att ta över ordförandeklubban i EU, vilket sker i juli. Nya klammerier med rättvisan skulle inte vara en bra start för det italienska ordförandeskapet.

Berlusconis argument för en lag om immunitet utgår ifrån konspirationsteorin att den domstol som ska döma honom i själva verket består av kommunister som försöker genomföra en statskupp.

Men opinionen tvivlar. Endast elva procent av italienarna anser enligt en färsk undersökning att statens högsta ämbeten ska ha immunitet, skriver Dagens industri.

Berlusconi styr idag Italien i samregering med Mussolinis gamla parti Alleanza Nazionale och Lega Nord.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA