Italien till val

Publicerad 2003-05-24

Mutanklagelserna mot statsminister Silvio Berlusconi står i centrum inför söndagens och måndagens lokalval i Italien. Drygt elva miljoner italienare avlägger då sin dom över den blåbruna regeringskoalitionen i landet.

För Silvio Berlusconi står mycket på spel. Han står för tillfället inför rätta i Milano, åtalad för nya anklagelser om mutbrott. Denna gång ska statsministern ha mutat två domare. För att slippa en fällande dom försöker Berlusconi och hans blåbruna regeringskoalition driva igenom en lag om immunitet för statsministern. Helst också för andra ministrar och parlamentsledamöter.

Med ett positivt valresultat i ryggen kommer Berlusconi ha stora möjligheter att kunna driva igenom lagen innan det är dags för honom att ta över ordförandeklubban i EU, vilket sker i juli. Nya klammerier med rättvisan skulle inte vara en bra start för det italienska ordförandeskapet.

Berlusconis argument för en lag om immunitet utgår ifrån konspirationsteorin att den domstol som ska döma honom i själva verket består av kommunister som försöker genomföra en statskupp.

Men opinionen tvivlar. Endast elva procent av italienarna anser enligt en färsk undersökning att statens högsta ämbeten ska ha immunitet, skriver Dagens industri.

Berlusconi styr idag Italien i samregering med Mussolinis gamla parti Alleanza Nazionale och Lega Nord.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro