Judehatet ökar i Frankrike

Publicerad 2003-04-23
Vid upprepade tillfällen har det kommit varningssignaler från Frankrike om att antisemitismen brer ut sig allt mer i landet. Varningarna kommer från landets ledande politiker och läget kan ytterligare komma att förvärras av Irakkriget, skriver tidningen Östgöta Correspondenten.

Av de rasistiska våldsdåden förra året i Frankrike riktade de sig flertalet mot landets judar. Bland de skyldiga finns ungdomar av nordafrikanskt ursprung som ofta misstänks tillhöra någon av de militanta fundamentalistiska rörelserna.

Det har länge funnits en tendens till att göra judar i allmänhet till måltavla, samt att skylla detta på konflikten i Mellanöstern. Nu senast har judarna utpekats som skyldiga till kriget i Irak. Detta har lett till att våld har riktats även mot judar som ställer sig positiva till en palestinsk stat och negativa till kriget i Irak. Nyligen misshandlades ett par unga judiska fredsdemonstranter vid en antikrigsdemonstration i Paris.

Det finns gott om oroväckande exempel på grumliga politiska ställningstaganden om attityden till den judiska befolkningen i Frankrike, även bland grupper som inte traditionellt förknippas med rasism.

Inom partiet Les Verts, De Gröna, pågår en överaskande debatt om man kan stödja antisemiterna i demonstrationstågen eller inte, skriver ÖC:s pariskorrespondent Johan Tollgert.

Cecilia Englund

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA