Judehatet ökar i Frankrike

Publicerad 2003-04-23
Vid upprepade tillfällen har det kommit varningssignaler från Frankrike om att antisemitismen brer ut sig allt mer i landet. Varningarna kommer från landets ledande politiker och läget kan ytterligare komma att förvärras av Irakkriget, skriver tidningen Östgöta Correspondenten.

Av de rasistiska våldsdåden förra året i Frankrike riktade de sig flertalet mot landets judar. Bland de skyldiga finns ungdomar av nordafrikanskt ursprung som ofta misstänks tillhöra någon av de militanta fundamentalistiska rörelserna.

Det har länge funnits en tendens till att göra judar i allmänhet till måltavla, samt att skylla detta på konflikten i Mellanöstern. Nu senast har judarna utpekats som skyldiga till kriget i Irak. Detta har lett till att våld har riktats även mot judar som ställer sig positiva till en palestinsk stat och negativa till kriget i Irak. Nyligen misshandlades ett par unga judiska fredsdemonstranter vid en antikrigsdemonstration i Paris.

Det finns gott om oroväckande exempel på grumliga politiska ställningstaganden om attityden till den judiska befolkningen i Frankrike, även bland grupper som inte traditionellt förknippas med rasism.

Inom partiet Les Verts, De Gröna, pågår en överaskande debatt om man kan stödja antisemiterna i demonstrationstågen eller inte, skriver ÖC:s pariskorrespondent Johan Tollgert.

Cecilia Englund

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro