Karlstadsnazist försatt på fri fot

Publicerad 2003-05-14
Det var i mitten av april som 30-åringen greps för olaga vapen. Vid en husrannsakan i mannens bostad hittades då en videokassett med sprängämnen. Polisen misstänkte att videokassetten skulle skickas som brevbomb och 30-åringen häktades tillsammans med en 23-årig kamrat. Det har förekommit spekulationer i media att en myndighetsperson i Karlstad var det tilltänkta offret för bomben.

30-åringen är aktiv i den nazistiska fängelseorganisationen Ariska Brödraskapet och har dömts till ett flertal långa fängelsestraff för olika våldsdåd under det senaste decenniet. Han frigavs så sent som i mars från det senaste straffet.

Enligt åklagare Thomas Olsson kvarstår misstankarna mot 30-åringen, men han har frigetts för att det inte längre finns skäl att hålla honom i förvar. Åtal ska vara väckt senast i slutet av maj. Åkalagaren har också begärt att den 23-årige kumpanen ska omhäktas.

Expo

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro