Koncentrationslägervakt deporteras från USA

Publicerad 2003-11-25

En federal domstol i USA har beordrat deportation av en före detta lägervakt i det österrikiska koncentrationslägret Mauthausen. Det meddelar den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Beskyllningarna gäller den nu 78-årige Johann Leprich som emigrerade till USA 1952. Han blev amerikansk medborgare sex år senare, men medborgarskapet återkallades av justitiedepartementet 1986 när uppgifter om hans förflutna uppdagades.

Johann Leprich ska ha tillhört specialstyrkan SS-totenkopf och arbetat som vakt vid koncentrationslägret Mauthausen i Österrike. I lägret dog över hundratusen människor.

Fram till 1 juli i år höll sig Leprich gömd i sitt hem i ett litet samhälle utanför Detroit. När myndigheterna kom hem till den 78-åriga mannen fann man honom gömd i ett specielutformat rum bakom husets väggpanel.

Enligt amerikanska myndighetskällor som citeras av AP ska Leprich deporteras till hans ursprungliga hemland Rumänien, eller till Ungern eller Tyskland.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA