Koncentrationslägervakt deporteras från USA

Publicerad 2003-11-25

En federal domstol i USA har beordrat deportation av en före detta lägervakt i det österrikiska koncentrationslägret Mauthausen. Det meddelar den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Beskyllningarna gäller den nu 78-årige Johann Leprich som emigrerade till USA 1952. Han blev amerikansk medborgare sex år senare, men medborgarskapet återkallades av justitiedepartementet 1986 när uppgifter om hans förflutna uppdagades.

Johann Leprich ska ha tillhört specialstyrkan SS-totenkopf och arbetat som vakt vid koncentrationslägret Mauthausen i Österrike. I lägret dog över hundratusen människor.

Fram till 1 juli i år höll sig Leprich gömd i sitt hem i ett litet samhälle utanför Detroit. När myndigheterna kom hem till den 78-åriga mannen fann man honom gömd i ett specielutformat rum bakom husets väggpanel.

Enligt amerikanska myndighetskällor som citeras av AP ska Leprich deporteras till hans ursprungliga hemland Rumänien, eller till Ungern eller Tyskland.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro