Le Pen utesluten ur EU-parlamentet

Publicerad 2003-05-21
Front Nationals ledare Jean-Marie Le Pen är nu utesluten från EU parlamentet. I april avslog EU-parlamentet Le Pens överklagande av ett tidigare beslut från 2000, men beslutet tillkännagavs vid parlamentets sammanträde den 12 maj.

2000 togs det första beslutet i EU-parlamentet om att utesluta Le Pen, efter att han 1998 dömts till tre månaders fängelse för "våldsamt upptädande vid möte" och "publika förolämpningar" mot en meningsmotståndare under den franska valkampanjen 1997. Den missnöjde Le Pen svarade på EU-parlamentets beslut med att överklaga till EG-domstolen. I och med detta suspenderades beslutet, vilket innebar praktiskt att han kunde återta sin plats i EU parlamentet. Nu kan beslutet om uteslutning verkställas eftersom hans överklagan av det tidigare beslutet avslagits. Det ryktas dock att han ändå inte tänker hålla sig borta från EUs korridorer, då han i väntan på att hans överklagan ska utredas tänker arbeta som "assistent" åt sin efterträdare Marie-France Stirbois.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro