Le Pen utesluten ur EU-parlamentet

Publicerad 2003-05-21
Front Nationals ledare Jean-Marie Le Pen är nu utesluten från EU parlamentet. I april avslog EU-parlamentet Le Pens överklagande av ett tidigare beslut från 2000, men beslutet tillkännagavs vid parlamentets sammanträde den 12 maj.

2000 togs det första beslutet i EU-parlamentet om att utesluta Le Pen, efter att han 1998 dömts till tre månaders fängelse för "våldsamt upptädande vid möte" och "publika förolämpningar" mot en meningsmotståndare under den franska valkampanjen 1997. Den missnöjde Le Pen svarade på EU-parlamentets beslut med att överklaga till EG-domstolen. I och med detta suspenderades beslutet, vilket innebar praktiskt att han kunde återta sin plats i EU parlamentet. Nu kan beslutet om uteslutning verkställas eftersom hans överklagan av det tidigare beslutet avslagits. Det ryktas dock att han ändå inte tänker hålla sig borta från EUs korridorer, då han i väntan på att hans överklagan ska utredas tänker arbeta som "assistent" åt sin efterträdare Marie-France Stirbois.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA