Medeltidsveckan länkade till nazistföretag

Publicerad 2003-08-14

När medeltidsveckan på Gotland avslutades i helgen uppmärksammades arrangörerna på att deras hemsida var länkad till det nazistiska postorderföretaget Kungslänken.

Verksamhetsledaren för medeltidsveckan, Ulf Berg, är upprörd över det inträffade och valde att genast ta ner länken.

- Jag blir naturligtvis chockad när jag hör att det går att från vår hemsida komma till en nazistisk grupp.

Nu skärper ledningen rutinerna för medeltidsveckan till nästa år.

- Kanske ska vi bli hårdare och endast rekommendera till de sidor som bara tar upp medeltida företeelser. Medeltidsveckans hemsida ska inte vara någon informationstrampolin för politiska krafter vare sig på den ena eller andra sidan, säger ordföranden för Stiftelsen medeltidsveckan Rolf K Nilsson i ett uttalande.

Kungslänken är den nazistiska organisationen Nationell ungdoms relativt nystartade företag för försäljning av smidessaker och kläder med fornnordiska motiv. Företaget har sin bas i Ytterby utanför Göteborg och drivs av aktivister inom Nationell ungdom som tidigare låg bakom det ökända tryckeriet Rennemo tryck. Även Rennemo tryck hade kopplingar till Nationell ungdom. På tryckeriet trycktes flera nazistiska organisationers tidskrifter och propaganda, antisemitiska böcker och rasistiska häften.

Kungslänken har en än starkare koppling till Nationell ungdom och säkerhetspolisen misstänker att överskottet i företaget går till organisationen.

Ulf Berg är upprörd över att nazister profiterar på det svenska kulturarvet.

- Vi får absolut inte lämna fältet fritt åt de här grupperna. Det svenska, med allt från nationalsång till flagga, tillhör det svenska folket inte någon extremistgrupp, förklarar han.
Daniel Olsson & Richard Slätt

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA