Misstänkt SS-vakt riskerar deportation från USA

Publicerad 2003-08-29
Torsdagen den 28 augusti bekräftade en federal migrationsdomstol beslutet att deportation av en man misstänkt för att ha varit vakt i ett nazistiskt koncentrationsläger, meddelar USA:s Justitiedepartement. Det ursprungliga beslutet om deportation togs i juli förra året, när USA:s migrationsdomstol i St. Louis fann den 82-årige Michael Negele skyldig till att under andra världskriget ha arbetat som vakt vid koncentrationslägret Sachsenhausen inte långt ifrån Berlin.

Dessutom fann domstolen att Negele senare även arbetat som vakt vid det judiska ghettot Theresienstadt i Tjeckoslovakien. Amerikanska Justitiedepartementets Eli M. Rosenbaum säger i en intervju att Negele och SS-vakterna var det instrument som gjorde Förintelsen möjlig.

Negeles försvarsadvokat Warren Hoff uppger att hans klient förmodligen kommer att överklaga beslutet.

1978 gjordes ett tillägg i den amerikanska utlänningslagen som innebär att personer som deltagit i Förintelsen kan nekas inresa och deporteras.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA