Misstänkt SS-vakt riskerar deportation från USA

Publicerad 2003-08-29
Torsdagen den 28 augusti bekräftade en federal migrationsdomstol beslutet att deportation av en man misstänkt för att ha varit vakt i ett nazistiskt koncentrationsläger, meddelar USA:s Justitiedepartement. Det ursprungliga beslutet om deportation togs i juli förra året, när USA:s migrationsdomstol i St. Louis fann den 82-årige Michael Negele skyldig till att under andra världskriget ha arbetat som vakt vid koncentrationslägret Sachsenhausen inte långt ifrån Berlin.

Dessutom fann domstolen att Negele senare även arbetat som vakt vid det judiska ghettot Theresienstadt i Tjeckoslovakien. Amerikanska Justitiedepartementets Eli M. Rosenbaum säger i en intervju att Negele och SS-vakterna var det instrument som gjorde Förintelsen möjlig.

Negeles försvarsadvokat Warren Hoff uppger att hans klient förmodligen kommer att överklaga beslutet.

1978 gjordes ett tillägg i den amerikanska utlänningslagen som innebär att personer som deltagit i Förintelsen kan nekas inresa och deporteras.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro