Mordrättegång inledd mot skinheads

Publicerad 2003-07-29
I Oktober 2002 gick tolv skinheads till attack mot personer från de centralasiatiska republikerna Tadzjikistan och Uzbekistan. Med järnrör slogs tre personer medvetslösa och de återfick aldrig medvetandet. Den brutala misshandeln i Volgograd har enligt åklagarna inga andra motiv än rasistiska. Rättegången hålls nu bakom lyckta dörrar. Fem av de misstänkta är minderåriga.

Ryssland har uppemot 15 000 rasistiska skinheads enligt Inrikesministeriet och av dem återfinns uppemot 5 000 i Moskva. Det har blivit allt vanligare att nazistiska grupperingar tar till våld mot vissa grupper. Särskilt utsatta är folk från Kaukasus, centrala Asien och immigranter från Afrika och östra Asien.

Moskvas marknader, som rymmer många icke etniska ryssar, har blivit mål för många rasistiska räder. Tre personer dog efter att ryska nazister stormat marknaden. Fem personer dömdes senare för brotten.

BBC News reporter på plats vittnar själv om det ökade våldet och gör analysen att det blivit värre sedan ryska trupper återvände till Tjetjenien 1999. Folk som är från Kaukasus men bor i Ryssland säger att de känner sig inte skyddade av myndigheterna. Folk med mörkare hudfärg stoppas också oftare av polisen i Moskva.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro