Mordrättegång inledd mot skinheads

Publicerad 2003-07-29
I Oktober 2002 gick tolv skinheads till attack mot personer från de centralasiatiska republikerna Tadzjikistan och Uzbekistan. Med järnrör slogs tre personer medvetslösa och de återfick aldrig medvetandet. Den brutala misshandeln i Volgograd har enligt åklagarna inga andra motiv än rasistiska. Rättegången hålls nu bakom lyckta dörrar. Fem av de misstänkta är minderåriga.

Ryssland har uppemot 15 000 rasistiska skinheads enligt Inrikesministeriet och av dem återfinns uppemot 5 000 i Moskva. Det har blivit allt vanligare att nazistiska grupperingar tar till våld mot vissa grupper. Särskilt utsatta är folk från Kaukasus, centrala Asien och immigranter från Afrika och östra Asien.

Moskvas marknader, som rymmer många icke etniska ryssar, har blivit mål för många rasistiska räder. Tre personer dog efter att ryska nazister stormat marknaden. Fem personer dömdes senare för brotten.

BBC News reporter på plats vittnar själv om det ökade våldet och gör analysen att det blivit värre sedan ryska trupper återvände till Tjetjenien 1999. Folk som är från Kaukasus men bor i Ryssland säger att de känner sig inte skyddade av myndigheterna. Folk med mörkare hudfärg stoppas också oftare av polisen i Moskva.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA