Motaktion mot nazistisk rekrytering

Publicerad 2003-10-22
Nazister rekryterar elever på Karlsängsskolan i Nora genom att bjuda dem på fester med gratis eller billig alkohol. Nyrekryteringen ska ha påbörjats under sommaren och vid festerna spelas det vit makt-musik.

- Vi har fått signaler om att det pågår en nyrekrytering, och vi tar de här uppgifterna på största allvar, säger Jorma Harjamäki, polis och sammankallande för arbetsgruppen mot främlingsfientlighet och rasism.

Polisen tror att det är Nationalsocialistisk Front som ligger bakom rekryteringen. Nu ska ett brev skickas ut till alla målsmän som har barn på den aktuella skolan. Ett brev som polisen, skolan, socialförvaltningen, fritidsgården, Svenska Kyrkan och Vuxna på stan ställer sig bakom, skriver Bergslagsposten.

- Det känns angeläget att informera om de signaler som finns, säger Karlsängskolans rektor Jan Svensson, och tillägger att detta är i förebyggande syfte och så att man tillsammans eller enskilt kan föra kampen mot främlingsfientlighet vidare.

Brevet till föräldrarna kommer att avrundas med information om vem man kan vända sig till, om man känner att ens tonåring är i riskzonen.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro