Motaktion mot nazistisk rekrytering

Publicerad 2003-10-22
Nazister rekryterar elever på Karlsängsskolan i Nora genom att bjuda dem på fester med gratis eller billig alkohol. Nyrekryteringen ska ha påbörjats under sommaren och vid festerna spelas det vit makt-musik.

- Vi har fått signaler om att det pågår en nyrekrytering, och vi tar de här uppgifterna på största allvar, säger Jorma Harjamäki, polis och sammankallande för arbetsgruppen mot främlingsfientlighet och rasism.

Polisen tror att det är Nationalsocialistisk Front som ligger bakom rekryteringen. Nu ska ett brev skickas ut till alla målsmän som har barn på den aktuella skolan. Ett brev som polisen, skolan, socialförvaltningen, fritidsgården, Svenska Kyrkan och Vuxna på stan ställer sig bakom, skriver Bergslagsposten.

- Det känns angeläget att informera om de signaler som finns, säger Karlsängskolans rektor Jan Svensson, och tillägger att detta är i förebyggande syfte och så att man tillsammans eller enskilt kan föra kampen mot främlingsfientlighet vidare.

Brevet till föräldrarna kommer att avrundas med information om vem man kan vända sig till, om man känner att ens tonåring är i riskzonen.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA