Nazister misstänkta för pistolhot

Publicerad 2003-06-16

Det var strax efter klockan nio på söndagskvällen som tre personer började hota folk i sin omgivning i det lilla samhället Sätila, sydväst om Borås. Personerna har av polisen beskrivits som nazister och de ska med hjälp av en pistol framkallat rädsla hos gästerna vid den lokala pizzerian.

- Det finns tre anmälningar gällande olaga hot, varav två rubricerats som grova. Ett hot har skett på telefon där man sökt en kille och då var det mamman som svarade och man har hälsat till henne att man ska göra slamsor av hennes son, säger Mariann Palm, utredningschef för Kriminalavdelningen på Boråspolisen.

En man som var på väg att hämta en pizza på restaurangen möttes av de tre gärningsmännen och fick då en pistol riktad mot sig, men den misstänkte sänkte sedan vapnet. Den andra som på plats utsattes för vad som nu rubriceras som grovt olaga hot blev också hotad med höjd pistol och en blindavfyring gjordes mot mannen.

- Offret har berättat att de vid flera tillfällen tryckt av pistolen men att den klickat. Offret upplevde det som mycket otäckt och chockades, säger Palm.

Vid 22-tiden kunde polisen gripa de tre männen. Två av dem, 17 och 18 år gamla är hemmahörande i Sätila och den tredje, 20 år kommer från Sollebrunn. De släpptes efter förhör i natt.

- De förnekar allting och det är inget vapen påträffat så nu får det gå ner till vår avdelning i Mark för vidare utredning, säger Mariann Palm.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro