Nazister på Internet

Publicerad 2003-05-21
Nazister blir allt skickligare på att använda Internet som propagandaverktyg och redskap för rekrytering av nya aktivister. Det visar en rapport från det tyska Familjedepartementet som offentliggjordes i veckan.

Nazistisk webbpropaganda blir också allt mer sofistikerad och imiterar ofta seriösa nyhetsbyråers språk och design.

- Utvecklingen är oroande, säger tyske familjeministern Reante Schmidt i ett uttalande som citeras av AP. Rapporten från Familjedepartementet fastslår att högerextremister använder en mängd emotionellt laddade argument som appellerar till ungdomar samtidigt som propagandan ofta är lögnaktig och innehållet ger förenklade svar på komplicerade frågor.

Antalet högerextrema webbplatser i Tyskland har ökat från omkring 300 år 1999 till närmare 1000 i fjol.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro