"Nazisterna kränker Nora"

Publicerad 2003-11-10

Nationalsocialistisk fronts mini-demonstration genom nerkiska Nora under söndagen får Noras kommunalråd Håkan Blomgren att rasa.
- Man får rätt hög puls. Det är kränkande för ett demokratiskt samhälle, säger han till Nerikes allehanda.

Det var vid lunchtid under söndagen som tolv aktivister ur Nationalsocialistisk front marcherade genom centrala Nora för att hålla ett möte. Enligt partiets hemsida så var syftet med mötet att förmedla en annan syn på den så kallade Kristallnatten, vars minne högtidlighölls på många platser av antirasister runt om i landet.
Talare på mötet var Daniel Gebel-Höglund från Trollhättan.

Nora har alltsedan 1998 varit en återkommande samlingsplats för Nationalsocialistisk front. Då genomförde partiet sitt Första maj-firande i det lilla samhället. Under hösten genomförde partiet också ett av sina valmöten inför EMU-folkomröstningen i Nora.

- Det är lika ruggigt varje gång, fortsätter Håkan Blomgren.

Kommunalrådet säger till Nerikes allehanda att han inte vill kritisera polisen öppet, men säger samtidigt att han hade önskat att de hade hunnit fram i tid för att kunna stoppa demonstrationen.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro