"Nazisterna kränker Nora"

Publicerad 2003-11-10

Nationalsocialistisk fronts mini-demonstration genom nerkiska Nora under söndagen får Noras kommunalråd Håkan Blomgren att rasa.
- Man får rätt hög puls. Det är kränkande för ett demokratiskt samhälle, säger han till Nerikes allehanda.

Det var vid lunchtid under söndagen som tolv aktivister ur Nationalsocialistisk front marcherade genom centrala Nora för att hålla ett möte. Enligt partiets hemsida så var syftet med mötet att förmedla en annan syn på den så kallade Kristallnatten, vars minne högtidlighölls på många platser av antirasister runt om i landet.
Talare på mötet var Daniel Gebel-Höglund från Trollhättan.

Nora har alltsedan 1998 varit en återkommande samlingsplats för Nationalsocialistisk front. Då genomförde partiet sitt Första maj-firande i det lilla samhället. Under hösten genomförde partiet också ett av sina valmöten inför EMU-folkomröstningen i Nora.

- Det är lika ruggigt varje gång, fortsätter Håkan Blomgren.

Kommunalrådet säger till Nerikes allehanda att han inte vill kritisera polisen öppet, men säger samtidigt att han hade önskat att de hade hunnit fram i tid för att kunna stoppa demonstrationen.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA