Nazistiska tröjor anmälda för hets mot folkgrupp

Publicerad 2003-08-21

Tre nazister har anmälts för hets mot folkgrupp efter att ha burit nazistiska tröjor vid en fest i Karlstad.

Tre unga nazister som deltog på en grillfest i Karlstad den 6 juni har anmälts för hets mot folkgrupp. De tre ungdomarna - 19, 16 och 15 år gamla – greps på väg till festen som samlade aktivister från flera nazistiska organisationer.
Anmälan rör de tre unga nazisternas kläder. På ett av klädesplaggen finns en tysk örn med en odalruna i klorna. Runt örnen löper texten ”This time the world – No remorse”. Ett annat plagg gör reklam för det nazistiska black metal-bandet Burzum med ryggtexten ”Support your local Einzatskommando” krönt av en döskalle hämtad från emblemet för SS-divisionen totenkopf under tyska nazitiden.
Justitiekanslerna undersöker nu huruvida kläderna över huvudtaget kan åtalas enligt lagen om hets mot folkgrupp. Om trycket på kläderna gjorts i tryckpress är det möjligt att väcka åtal enligt tryckfrihetsförordningen.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA