Nazistiska tröjor anmälda för hets mot folkgrupp

Publicerad 2003-08-21

Tre nazister har anmälts för hets mot folkgrupp efter att ha burit nazistiska tröjor vid en fest i Karlstad.

Tre unga nazister som deltog på en grillfest i Karlstad den 6 juni har anmälts för hets mot folkgrupp. De tre ungdomarna - 19, 16 och 15 år gamla – greps på väg till festen som samlade aktivister från flera nazistiska organisationer.
Anmälan rör de tre unga nazisternas kläder. På ett av klädesplaggen finns en tysk örn med en odalruna i klorna. Runt örnen löper texten ”This time the world – No remorse”. Ett annat plagg gör reklam för det nazistiska black metal-bandet Burzum med ryggtexten ”Support your local Einzatskommando” krönt av en döskalle hämtad från emblemet för SS-divisionen totenkopf under tyska nazitiden.
Justitiekanslerna undersöker nu huruvida kläderna över huvudtaget kan åtalas enligt lagen om hets mot folkgrupp. Om trycket på kläderna gjorts i tryckpress är det möjligt att väcka åtal enligt tryckfrihetsförordningen.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro