Nazistledare vädjar om strafflindring

Publicerad 2003-09-05
I början av augusti dömdes ledaren för Nationell ungdom i Alingsås, Daniel Kristiansson, till två års fängelse för två fall av grov misshandel, för olaga hot och övergrepp i rättssak.

Handlingarna riktades mot en avhoppad medlem i Nationell ungdom.

Nu överklagar Daniel Kristiansson domen och vädjar om mildring av såväl brottsrubricering som av straff. Daniel Kristianssons försvarsadvokat, Göran Insulán, yrkar på icke frihetsberövande påföljd och åberopar samtidigt nya vittnesuppgifter från en lokal ledare för en till Nationell ungdom konkurrerande nazistisk organisation. Det nya vittnet ska ha närvarit vid den ena misshandeln och har inte hörts tidigare.

Även åklagarsidan har överklagat domen och kräver en straffmässig skärpning. Kammaråklagare Stefan Johansson menar att händelserna ska ses som en helhet utsträckt i tiden och definierar handlingarna som ”ren förföljelse av målsäganden”.

Daniel Kristiansson sitter häktad sedan mitten av juli.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA